Verslagen Dames 1


Klassieker in de Kuip? Spektakel in de Kamp!                               27 Januari 2019

Eerder dit seizoen werd er zaterdagavond 27 oktober met 27-15 verloren van de dames uit Klazienaveen. Intussen hebben de dames van VAKO het nodige van trainster Sandra van Bergen geleerd, dit bleek ook vorige weer tegen HVC weer. Lukt het de dames deze feeling vast te houden?

Afgelopen vrijdagavond werd er tijdens training "gegrapt” dat het tempo eruit moest. In de kleedkamer werd er zondagmiddag verteld dat dit ook daadwerkelijk de tactiek tijdens de wedstrijd ging worden.

De dames van VAKO lieten meteen zien wat ze de afgelopen weken in de training hadden geoefend. Sandra Albring trok vanaf de middenlijn mooi voor langs waarna Alet Gritter het net wist te vinden: 1-0. Door een penalty en een vrije schietkans vanaf het midden wist Actief de stand in hun voordeel te keren.

Alet wist met een mooie actie op de rechterbouw een penalty te versieren, Sandra maakte er vanaf de 7 meter weer een gelijke stand van: 2-2.

Na ongeveer 10 minuten te hebben gespeeld was de stand 4-5. Dit betekende dat VAKO vele malen sterker begon dan de uitwedstrijd in Klazienaveen waarin het binnen no time 9-0 stond. Lag het dan toch aan al die hars die destijds aan de bal was geplakt?

Het tweede kwart van de wedstrijd wist Actief het spel naar zich toe te trekken. Door twee breaks en een penalty, alledrie benut door de nummer 10 uit Klazienaveen, stond er met nog 7 minuten te gaan in de eerste helft een stand van 4-8 op het scorebord.

Waar Actief het net weet te vinden, laat Alet aan de andere kant zien wat ze waard is: 6-10.
Een mooie snelle tegenaanval, ingezet door (jarige !!) Kim Tolner, resulteerde door Marieke Pothof in een penalty. Stand: 7-10.

Met nog 3 minuten op de klok liet Kim zien dat ook zij, ondanks haar wilde stapavond, de doelpuntjes mee kon pakken en bracht daarmee VAKO weer dicht bij de bezoekers uit Klazienaveen: 9-11. Vlak voor tijd versierde Alet een penalty, Marieke P. bracht de stand op het scorebord tot 10-11. Rust.

Het begin van de tweede helft ging gelijk op, drie doelpunten aan de kant van Actief met daaropvolgend drie doelpunten aan de kant van VAKO: 13-14. Agnes Meijerhof is belangrijk bij de kans op de gelijkmaker, een aanval later wordt de break er helaas wel ingeschoten. Twee doelpunten achter, met nog 20 minuten op de klok: alles is nog mogelijk!

Sandra laat wederom zien waar de afgelopen weken op getraind is: door op snelheid voorlangs te komen wordt haar afstand schot in eerste instantie geblokt, oplettend als ze is weet ze de bal op te vangen en haar mooie actie alsnog te belonen met een doelpunt. Een paar minuten later is het weer Sandra die het publiek spanning bezorgt door de, door Alet veroorzaakte, penalty eerst op de paal te schieten waarna ze hem er in de rebound in knalt: gelijke stand!

Lisanne Liewes roept de verdediging weer bij elkaar, scherp blijven, kansen benutten, samen spelen en alles is mogelijk. Waar VAKO steeds beter in de wedstrijd groeit wordt de spanning op de tribune aan de kant van de bezoekers uit Klazienaveen groter. De meegereisde supporters vinden het dan ook nodig om scheidsrechter Jankovic te "helpen” in haar beslissingen, terwijl Jankovic een erg goede partij fluit!

Met nog 10 minuten op de klok en een stand van 17-19 in het voordeel van Actief speelt VAKO een goede aanval: Sandra ziet Cobie Engberts mooi vrij lopen, met een mooie pass weet Cobie vanaf de rechterhoek de stand weer op één doelpunt verschil te brengen.

De laatste minuut loopt, VAKO in overtal en een stand van 19-20 op het scorebord. Nu moet het gebeuren! Sandra brengt de stand op 20-20!! Afgelopen.

"Dames er ligt geen druk op ons, lekker spelen” waren de woorden van trainster Sandra van Bergen aan het begin van deze middag. Misschien waren het juist die woorden die de dames nodig hadden want wat lieten de dames van VAKO een geweldige wedstrijd zien vanmiddag! Tot het einde is er geknokt voor deze punt en wat hebben de dames van VAKO dit verdiend. Nu vol goede moed op naar Rolde volgende week zondag: 12:55 Unitas - VAKO.


Liefs,
Nienke Hendriks & Mirthe Nuwolt


*****

De welverdiende punt(en) gaan helaas niet mee naar Vries          20 Januari 2019

Deze zondag stond er een lange rit naar Emmer-Compascuum op het programma. Het team uit Vries ging redelijk gehavend die kant op, doordat zowel Alet Gritter-van Veen als Mirthe Nuwolt niet mee speelden. Met een kleine selectie was een van de opdrachten dan ook om vertragend te spelen. Daarnaast moesten de hakken aan de cirkel blijven, omdat HVC in de thuiswedstrijd veel naar de cirkelspeelster wilde afspelen.

Nadat het startsignaal klonk, kwam VAKO meteen goed uit de startblokken met een goal van Iris Boekema vanaf de rechterhoek na een mooie assist van Sandra Albring. Iris bleek op dreef en ging er daarna als een speer vandoor. Na een lange pass van Lisanne Liewes wist Iris de bal keurig in de goal te hutsen. HVC kwam wel met een antwoord en dus was de stand al snel 2-2. Marieke Pothof kwam om en wist het mooi af te maken met een doelpunt. Ondanks de hars - waar het team uit Vries wel eventjes aan moest wennen - liep zowel de aanval als de verdediging lekker. In de verdediging voerden de dames de opdracht van de coach goed uit en lukte het de ploeg uit Zuid-Drenthe niet hun vertrouwende spelletje te spelen. In de aanval werden er lange aanvallen gespeeld die zo nu en dan ook beloond werden met doelpunten. Ook Nienke Hendriks zat goed in de wedstrijd en wist in de eerste helft tweemaal vanaf de linkerkant te scoren. Hetzelfde geldt voor Sandra die haar goede spel wist te belonen met een sterk ingeschoten penalty. Sonja Tolner was deze zondag niet in haar keeperstenue te zien, maar was op de cirkel te vinden. Vanaf die positie wist ze ook te scoren met een keurige stuitbal. In de eerste helft wist VAKO zeven keer te scoren. In de laatste paar minuten speelde de tegenstander de ondertal positie nog twee keer mooi uit en zo was het in de rust 9-7.

In de rust benadrukte Sandra van Bergen dat de dames zich goed aan de opdrachten hielden. Wel was het van belang om ook van afstand te blijven schieten en dat de hoeken voorlangs moesten gaan. Nienke liet eerstgenoemde zich geen twee keer zeggen en schoot er weer eentje in vanaf de linkerkant. Sandra had ook in de tweede helft de smaak te pakken en wist drie keer achtereenvolgens te scoren. Door mooie druk vanaf de linkerkant van Cobie Engberts kon Sandra mooi doorlopen op de rechterkant: goal! In een soort gelijke situatie wist ook Kim Tolner vanaf de rechterkant door te gaan en te scoren. De teams waren aan elkaar gewaagd en de stand bleef gelijk opgaan, waar VAKO steeds één of twee punten achter liep op de thuisploeg. Het kon nog alle kanten op... Penalty’s werden ook aan beide kanten gegeven. VAKO wist er deze zondag geen één te missen, zowel Sandra als Marieke wisten alle penalty’s te benutten. Daar waar HVC wel een penalty miste door goed keeperswerk van Agnes Meijerhof, die overigens de hele wedstrijd sterk stond te keepen. Met nog 45 seconden op de klok en een stand van 19-17 kon VAKO er weer een goal bijtellen door een penalty. 19-18 en de seconden tikten weg. Nu was het alles of niets en vingen de dames uit Vries de tegenstander al op bij de middellijn in de hoop om de bal er tussenuit te pikken en nog de gelijkmaker te kunnen maken. Helaas wist HVC deze offensieve "verdediging” te passeren en nog te scoren. Eindstand: 20-18.

Daar waar een punt of misschien wel twee zeker wel verdiend was geweest, trok VAKO toch aan het kortste eind en ging de ploeg terug naar Vries zonder punten. Wel mogen ze tevreden zijn met het spel dat ze deze zondag hebben neergezet. Er stond een eenheid, werd gevochten met z’n allen, er werd gejuicht, de opdrachten werden goed uitgevoerd en er werd goed geluisterd naar de bank. Hopelijk biedt dit perspectief voor de komende wedstrijden en volgen daarmee ook de punten!Volgende week zondag staat er weer een thuiswedstrijd op het programma en ontvangen onze dames de ploeg uit Klazienaveen: 13.30 uur in sporthal De Kamp te Vries.


*****


VAKO Dames 1 starten 2019 goed!                                                    6 Januari 2019

(Lis scoort en toch weet VAKO te winnen)

Nadat het jaar 2018 is afgesloten met één puntje tegen Kwiek in Hoogeveen was het nu wel weer eens tijd voor twee punten. En tegen V&S uit Groningen moest dat dan ook echt gebeuren. De oude club van Sandra van Bergen en Sylvia Heinen was tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar de tegenstander van Dames 1 van VAKO. Over dit team wist de trainster en coach wel genoeg te vertellen en dus werd er tijdens de training op donderdagavond ook specifiek getraind op bepaalde zaken. In de kleedkamer voorafgaand aan de wedstrijd kreeg het team nog even de laatste instructies waarbij ook duidelijk werd gemaakt dat het team dat het scherpst zou spelen met de meeste vechtlust vandaag het veld zou afstappen als winnaar.

Arbiter meneer Molema floot aan en VAKO ging fris uit de startblokken en stond meteen met 0-2 voor door doelpunten van Mirthe Nuwolt en Alet Gritter-van Veen. Daar waar de ploeg uit Vries duidelijke instructies had gehad over de snelle tegenaanval van V&S en het onderbreken daarvan werd deze opdracht niet voldoende uitgevoerd en zo werd de ploeg uit Vries daarmee dan ook meteen afgestraft en stond er een score van 3-2 op het scorebord in het voordeel van de Groningse dames. Na een half jaar uit de running te zijn geweest door een scheenbeenblessure stond Nienke Hendriks vandaag weer voor het eerst op het veld en wist meteen haar doelpuntjes mee te pikken vanaf de linkerhoek. Doelpunten vielen aan beide kanten en zo ging de stand de eerste helft gelijk op. Sandra Albring wist vanuit een penalty, de linkerhoek en een break-out te scoren. En ook Iris Boekema liep zichzelf prachtig vrij op de cirkel en wist het net te vinden. In de verdediging liet het hier en daar nog wel te wensen over en mocht het allemaal wat compacter en harder. Ruststand: 13-12 in het voordeel van V&S.

Nadat er in de rust nog wat concrete aanwijzingen waren gegeven door de T/C wist de ploeg uit Vries wat hen te doen stond en gingen ze voor niets minder dan twee punten. Marieke Pothof wist de stand meteen gelijk te trekken. Nadat ze een kans voor open doel miste, won ze bal opnieuw voor zich, liet dit zich niet nogmaals gebeuren en vond met overtuiging het net. Ook de verdediging stond beter en de Vriezenaren wisten verscheidene ballen voor zich te winnen, waarna Kim Tolner één van deze snelle aanvallen die daarop volgden wist te belonen met een doelpunt. Het spel van VAKO werd sneller en het team uit Groningen leek daar moeite mee te hebben. Vanaf de bank werd dan ook duidelijk gecommuniceerd dat het tempo hoog gehouden moest worden. V&S maakte een aantal verdedigende overtredingen die werden bestraft met 2-minuten. VAKO wist uitstekend deze situatie te benutten door mooie loopwegen in te zetten die keurig en sterk werden afgemaakt door Alet. Tijdens deze wedstrijd liet Alet weer duidelijk zien wat voor waarde ze heeft voor het team en wist ook weer op belangrijke momenten haar doelpunten te maken. Zowel VAKO als V&S bleef scoren in de tweede helft en zo ging de stand gelijk op tot een score van 19-20. Vanaf dat moment nam de ploeg uit Vries overduidelijk de leiding en liep uit. Ook keepster Agnes Meijerhof wist nog een penalty te stoppen die door een oplettende Iris werd opgevangen. Cobie Engberts maakte een mooie goal nadat ze werd gelanceerd vanaf de linkeropbouw. Toen was er dus nog maar één iemand in het team zonder doelpunt op haar naam. Na een kleine positiewisseling die teweeg werd gebracht door slordige loopwegen wist ook Lisanne Liewes een doelpunt te maken vanaf de linkerkant. Daar waar een heel seizoen lang is getraind op de stuitballen werd deze punt geteld door het bal in het net in de rechterbovenhoek. In het verleden brachten goals van onze nummer zeven vaak ongeluk, maar deze zondag kwam de winst van de jonge ploeg uit Vries niet meer in gevaar. Met een eindstand van 21-27 gingen de twee punten inderdaad mee naar Vries. Hiermee laten ze voor nu heel duidelijk de twee ploegen Unitas en V&S onder zich en geeft dit weer een beetje meer lucht in de tweede helft van de competitie.

Tot slot een bedankwoord voor Jolanda Liewes die op de bank zat voor een verhinderde Sonja Tolner en foutloos bleef.

Volgende week (13 Januari) treden de dames van VAKO aan in eigen huis tegen HVZ-Vivendi. Het belooft een spannende wedstrijd te worden. De vorige keer verloren de Vriezenaren nipt met 12-11 in Oosterhesselen. Kom ze aanmoedigen om 13.00 uur in De Kamp te Vries!*****

Oorlogje spelen in Hoogeveen.                                                        16 December 2018

Afgelopen zaterdag stond er een wedstrijd tegen Kwiek dames 1 op het programma voor de dames van VAKO. We vertrokken op tijd vanuit Vries in verband met de Hoogeveense lichtjesparade, die we graag wouden ontwijken. Nadat we een omweg hadden gemaakt over het lokale schoolpleintje, kwamen we heel aan bij de sporthal.
We wisten dat dit wel eens een ruige wedstrijd kon gaan worden, aangezien Cobie een paar jaar terug werd gebeten door de tegenstanders... Dan moesten we Kwiek maar pakken op het maken van meer doelpunten. De boodschap in de kleedkamer was duidelijk; 2 punten meenemen naar huis.
We begonnen goed aan de wedstrijd, en bouwden al snel een 1-3 voorsprong op. Helaas werd deze al snel weggewerkt, en ging de score vanaf dat moment gelijk op. Doordat de verdediging van Kwiek ver uit stond, moest VAKO veel loopwegen inzetten & één tegen één duels aangaan. Maar ook door te werken voor elkaar, kwamen er gaten vrij en wisten we het net te vinden. Zo pikte iedereen zijn puntje mee in de aanval. Het was een harde wedstrijd, er werd veel (na)geduwd, elleboogjes gegeven en zelfs nagetrapt aan de kant van Kwiek. Erg jammer was dat de scheidsrechter hier niet veel van meekreeg.

Toen het rustsignaal klonk, stond het 12-14 in het voordeel van VAKO. Het begin van de tweede helft ging net zo als de eerste helft, gelijk op. Tot dat Kwiek 4x achter elkaar het net wist te vinden, en het 18-17 stond. Waar was die voorsprong gebleven? Gelukkig was Alet op dreef, en knalde er op het juiste moment 2 penals in en een goal vanaf de rechter hoek.
Helaas raakte Marieke geblesseerd in de laatste fase van de tweede helft, ze ging lelijk door haar enkel en kon niet verder spelen.
Het spelletje van Kwiek werd steeds gemener. Waar de meiden van VAKO probeerden een ‘normale’ wedstrijd te spelen, kwam het woord ‘spelregels’ niet voor in het woordenboek van Kwiek. Er werd wederom erg onsportief gedrag vertoond in Hoogeveen. Ook een grappig feitje was dat er niet alleen ‘boe’ geroepen werd door de kinderen als VAKO in de aanval was. Maar dat het de volwassenen op de tribune waren die het hardste schreeuwden.
Met een gelijke stand, mocht VAKO het nog één laatste keer proberen. Met nog een paar seconden op de klok, vonden we helaas niet meer het net. Na 60 minuten spelen klonk (eindelijk) het eindsignaal en was de stand 24-24.
De laatste wedstrijd van 2018, waar er bijna letterlijk werd gevochten op de punten. De dames keerden (iets opgefokt) terug naar Vries, met 1 punt op zak.


*****

De cirkel is bijna rond.... (verslag van 9 december)

Afgelopen zondag stond de wedstrijd tegen Svww op het programma. Svww had een bekende coach voor ons, Bernard Cheret. Met wie we kampioen zijn geworden vorig jaar.

Met volle moed gingen we de wedstrijd beginnen. We gingen goed van start. Het eerste doelpunt kwam van Marieke Pothof. Ook het 2e en 3e doelpunt was in voordeel van Vako door Mirthe Nuwolt. Daarna had Svww ook eindelijk een kans door een penalty. Door keepster Sonja Tolner werd deze goed tegengehouden. 4 aanvallen achter elkaar wist Svww de bal er in te schieten. Door een penalty wist Marieke Pothof het weer op een gelijkstand te brengen naar 4-4. Door een break van Leonie Albring wist Kim ook een doelpunt te scoren. De 5-5 werd door Svww gemaakt. Door goed in te starten kon Marieke Pothof de 6-5 maken. Door een goede verdediging kregen we een penalty tegen die gemist is door Svww. De 7-5 werd gemaakt door Mirthe Nuwolt. De 7-6 en 7-7 zijn gescoord door Svww. Door Sandra Albring werd er ook een mooi doelpunt gemaakt. 8-7. Voor de rust schoot Marieke Pothof hem er nog in. Rust 9-7.

We speelden goed met z’n allen dus we wouden dit ook in de tweede helft laten zien. Door een goede aanval kon Alet Gritter het verschil naar 3 maken. Het leek zo mooi te gaan voor Vako maar helaas kon Svww de ballen raak schieten waardoor het 10-11 kwam te staan. Een puntje achter, dat hadden we nog maar 1 keer gehad deze wedstrijd. Door Marieke Pothof werd het weer een gelijkstand. 12-14 die gemaakt werd door Sandra Albring. Door een snelle tegenaanval van Svww werd het 12-15. Door een goede schijnbeweging vanuit de linkerhoek scoorde Leonie Albring. 14-16 en 15-16 zijn gemaakt door Sandra Albring die deze penalty’s goed heeft benut. Sandra Albring deed het goed maar helaas kreeg ze hierna een 2 minuten straf en een penalty tegen. De eindstand is 15-18 geworden in het voordeel van Svww. Helaas hebben we deze wedstrijd verloren maar we kunnen zeggen dat we als team hebben gespeeld!


Veel liefs,


Nr. 4


*****

VAKO Dames 1 strijdend ten onder.                                                  25 November 2018

Afgelopen zondag stond de wedstrijd tegen de nummer 1 Exito op het programma. Een team dat VAKO nog niet eerder is tegengekomen. Daar waar de dames de vorige wedstrijden de opdracht hadden gekregen om te temporiseren was nu de opdracht om wel op tempo te spelen, maar met het koppie. Vako ging voortvarend van start. Het eerste doelpunt kwam op naam van Mirthe Nuwolt. Daarna liep Exito, met veel ervaren spelers, langzaam uit. Bij de poging om de score op 5-9 te brengen kwam er helaas een kink in de kabel voor de dames van VAKO. Chantal Blok kwam namelijk verkeerd terecht (met wat nu blijkt een zware knie blessure). Een grote tegenvaller, maar de dames herstelden zich goed. Na de rust wist Leonie Albring met mooie acties vanaf de linkerhoek twee penalty’s te versieren; Marieke Pothof wist deze wederom weer mooi af te maken. De dames van VAKO bleven goed bij, maar Exito scoorde toch net wat gemakkelijker. De scheidsrechter maakte tijdens de wedstrijd wat vreemde beslissingen, waaronder een gele kaart voor coach Sandra van Bergen. Eindstand: 15-21. Een zeer goede teamprestatie tegen de koploper.*****

Dames 1 verliezen van de  Cirkeltijgers                                           11 November 2018

Vandaag werd er door dames 1 van VAKO afgereisd naar Groningen, voor een wedstrijd tegen het altijd lastige Cirkeltijgers. Dat dit een zware pot zou worden was van tevoren al bekend: Winnen van Cirkeltijgers, op moment van schrijven tweede, maar voorheen derde in de poule, zou voor onze dames aan de onderkant van de middenmoot een lastige taak worden. Dat niet alleen, maar Cirkeltijgers won van onze directe concurrent Unitas met 32-16 en van Kwiek met 32-18. Omdat een overwinning in de woorden van trainster Sandra een "lucky Sunday” zou zijn, werd ervoor gekozen om Kim Tolner en Nienke Hendriks vandaag op de bank te laten. Beide speelster kampen al sinds het begin van het seizoen met blessures en kregen vandaag de kans om deze wat rust te geven. In plaats daarvan werden Marieke Klasen en Annemarijn Beerda van dames 2 meegevraagd om ons team wat te versterken. Scheidsrechter van de wedstrijd was de heer Molema, die de oplettende supporter misschien nog wel onthouden heeft van de penaltyregen die mede verantwoordelijk was voor het gelijkspel tegen Unitas vorige week.
Aangezien deze reporter gedurende de gehele wedstrijd naar de verkeerde kant van het –zeer kleine- scorebord heeft gekeken, zal dit verslag wat betreft het scoreverloop wat beperkt zijn. De uiteindelijke uitslag (een verlies van 26 – 15) was dus ook een dubbele teleurstelling toen de woordjes ‘thuis’ en ‘gasten’ op het scorebord ontdekt werden. Ondanks het verlies werd er geen slechte wedstrijd gespeeld. De opdrachten vooraf van Sandra (beperk hun score, probeer de wedstrijd te vertragen, wees fel op de bal) werden prima uitgevoerd, waardoor we weer hebben laten zien dat het toch echt wel kan als we er samen voor gaan. Verdedigend werd er vanaf het begin van de eerste helft goed aangepakt. Het bekende spelletje van Cirkeltijgers, het aanspelen van de doorgaans sterke cirkelspelers, werd goed onderschept. In de aanvallen werden de loopwegen goed ingezet en werd er ook goed gebruik gemaakt van het strenge fluiten van de scheidsrechter. "In de eerste drie minuten al twee keer een gele kaart!” werd er vanaf de "tribune” verbaasd geroepen. Helaas werden de overtredingen gemaakt terwijl wij nog te weinig doelgericht bezig waren, waardoor er nog steeds weinig penalty’s uit te slepen waren.
In de rust werden er complimenten uitgedeeld over het verdedigen en het houden aan de opdracht, maar werd er gewaarschuwd dat we nog wat scherper moesten worden op de afstandsschoten. Bij gebrek aan aanspeelpunten op de cirkel door onze verdediging, kwamen de meeste schoten nu van een afstand. Ook de tweede helft werd weer sterk verdedigd. Een rode kaart aan de kant van Cirkeltijgers zorgde voor een kleine boost in ons spel, omdat hun sterkste cirkelspeelster hierdoor uitgeschakeld was. Leuk om te zien was dat we steeds meer de spelwijzen uitproberen waar we op dit moment veel op trainen, het opbrengen van de bal op snelheid en het lanceren van een opbouwer op 11 / 12 meter. Dit was iets wat we voorheen nooit gedaan hebben, waardoor blijkt hoe veel we dit komende seizoen nog kunnen gaan groeien.
Kortom: hoewel we deze wedstrijd helaas met 26 – 15 verloren hebben, is de schade door goed en slim spel beperkt gebleven. We hebben als team weer laten zien dat er echt potentie in zit en als we dit spel laten zien tegen onze directe concurrenten, maken deze geen schijn van kans!

*****

Dames 1 weet net niet te winnen.                                                      6 oktober 2018

Razende reporters in het donker naar Oosterhesselen om dames 1 te supporten
Omdat de computer van de razende reporter gecrashd is afgelopen week moest ze op zoek naar een andere razende reporter mét laptop. Deze was snel gevonden en een dealtje werd gemaakt: laptop mee in de auto naar Oosterhesselen. Onderweg nog wat technische problemen met een voorlamp maar gelukkig wisten ze veilig en op tijd de sporthal te bereiken.

Na plaats te hebben genomen op de tribune kon de wedstrijd beginnen: HVZ Vivendi DS1 – VAKO DS1. Na één speelronde de nummer één tegen de nummer twee, zijn de teams gewaagd aan elkaar?

We begonnen met goed storen van de aanval van Vivendi, meteen laten weten dat we er waren; dat is de afspraak die we voor elke wedstrijd maken. De vrije bal die Vivendi overhoudt van de eerste aanval weten ze er mooi in te schieten, 1-0 achter. Nu wij weer, kop omhoog, is pas de eerste aanval!
Na goed samenspel komt Sandra Albring mooi vrij in de linkerhoek maar schiet de bal op de paal, volgende zit! Nadat Nienke Hendriks, net als vorige week, weer mooi een penal versierde wisten we onze eerste goal te scoren. Marieke Pothof wist het net feilloos te vinden, stand: 2-1. Ondertussen heeft Chantal Blok ook de paal geraakt en zit het qua schietkansen niet mee. De druk vanuit de linkerhoek is vanaf dat moment erg goed en Kim Tolner weet vanaf de rechteropbouw de bal mooi te plaatsen in de linkerhoek, cirkel, helaas. Gelukkig wist Kim de aanval erop nog wat ze de aanval er voor had gedaan en lette dit keer goed op de cirkel, bam, goal! Stand na een kwartier spelen: 2-2.
Verbaasd van de stand gingen we door, had dit Vivendi er vorige week 33 ingeschoten?
Ook het kwartier erna wordt er weinig gescoord door beide teams, Chantal weet nog wel met een mooi onderhands schot de aansluitingstreffer te maken. Na wat aanvalletjes heen en weer weet Sandra de bal mooi te onderscheppen en na een "één-tweetje” met Kim weet ze het net te vinden. De stand met de rust: 6-4 in het voordeel van Vivendi.

De tweede helft waren we nog even met ons hoofd in de kleedkamer en kregen we drie doelpunten achter elkaar om de oren, 9-4.. Vanaf dat moment moest ons koppie omhoog, we gingen dit toch niet zomaar laten gebeuren? In de aanval erna vertoonde Vivendi onsportief gedrag door Sandra in het klimrek aan de zijkant te duwen, resulteerde in overtal voor ons, bedankt! Nu was iedereen zeker scherp, dit lieten we ons niet gebeuren. Deze rare actie wisten we mooi af te straffen door er drie bij hun in het net te jagen. Chantal met een onderhands schot en een schot door de benen en Iris Boekema met een mooi balletje vanaf de rechterhoek. Marieke liet daarna haar kunstje, tot twee keer toe zien: vanaf de achterlijn de bal precies in de kruising plaatsen. Met een achterstand van twee doelpunten en nog tien minuten op de klok was de spanning om te snijden, we waren echt gewaagd aan elkaar. Agnes Meijerhof stond goed onder de lat vandaag en wist in de slotfase nog een belangrijke break tegen te houden, dit was het moment om de winst of een gelijkspel nog naar ons toe te trekken. Helaas wisten we aan de andere kant niet te scoren en we keken tegen een stand van 12-9 aan met nog een paar minuten op de klok. Een minuut voor tijd wisten Chantal en Marieke er nog eentje in te prikken, helaas niet genoeg voor een punt maar wat hebben we nog geknokt met z’n allen!
Eindstand 12-11.

Al met al een wedstrijd waarin als team gestreden is, veel mooie acties hebben laten zien en met de lovende woorden van de trainer/coach Sandra van Bergen: ‘Ik heb vanavond een hecht team aan het werk gezien, die voor elke centimeter heeft geknokt!! Waanzinnig knap. Het gevoel dat overheerst is..... TROTS.’

Het was een vermakelijke avond! Dit hopen wij nog vaak te kunnen zien waarbij het dubbeltje de andere kant op zal vallen.


Groeten,

De fans van het eerste uur nr 3 en 11


*****

Dames 1 goed van start: de eerste punten binnen!                                           30 September 2018

De eerste wedstrijd stond vandaag voor dames 1 op het programma: V&S thuis, tegelijk de eerste wedstrijd in de eerste klasse na het kampioenschap van vorig jaar. Waar het vorig jaar veelal wist te winnen wordt het dit seizoen knokken tegen voor ons nog onbekende tegenstanders.

In de voorbereiding werden al de nodige wedstrijden gespeeld maar vandaag mochten we dan eindelijk los in de competitie. Onder leiding van Sandra en Sylvia gingen we de strijd aan, it giet oan!

Marieke Pothof was degene die voor ons de score opende, met een mooie bal vanaf de cirkel wist ze het net te vinden. Juichen, omdraaien en weer scherp in de verdediging. Dit fanatisme moesten we vast zien te houden! Het antwoord van V&S was echter daar: drie ballen achter elkaar in het net, we waren gewaarschuwd. Cobie Engberts wist de aanvallen daarop goed te organiseren waardoor Chantal Blok en Nienke Hendriks de stand weer gelijk trokken. De twee teams waren aan elkaar gewaagd en zo ging het de eerste helft gelijk op. Lisanne Liewes wist met een mooie pass Sandra Albring in de break te bereiken waarop ook die haar eerste goaltje van de middag meepakte. Met een stand van 7-6 in het voordeel van VAKO was Sonja Tolner belangrijk in het doel, door haar redding voorkwam ze de gelijkmaker en wist Sabine Polling aan de andere kant het net te vinden. Deze voorsprong van twee punten wisten we echter niet vast te houden en we kwamen achter te staan. Chantal bedacht toen dat ze de keepster van V&S wel even kon testen, ze begon rechtsboven (na drie keer was het scheepsrecht). Vervolgens wist ze, op advies van trainster Sandra, ook linksboven het net te vinden. Rechts laag werd er de aanval daarna eentje ingeprikt, echter wilde de linksonder niet lukken (schampte de paal). Gelukkig nam Marieke het spelletje van Chantal over en door een directe vrije bal wist ze de keeper te verassen in de linkeronderhoek, stand: 12-11. Alet Gritter zorgde er met haar goal en een mooie pass op Leonie Albring voor dat we met een 14-12 voorsprong de kleedkamer in gingen voor de rust.

Sandra was positief over de stand, maar wees ons er op dat we ons niet aan de gemaakte afspraak hadden gehouden: met snelheid op de break en eerst de aanval opzetten wanneer dit nodig was. Na nog wat concrete aanwijzingen waren we er klaar voor, deze helft begon iedereen weer scherp nadat de afspraak was herhaald.

Sonja maakte plaats onder de lat voor Agnes Meijerhof en hoewel we in ondertal kwamen te spelen wist Nienke, met een goede actie, een penal en 2 minuten te veroorzaken aan de kant van V&S. Marieke schoot haar tweede penal van de middag binnen, stand: 15-12. Ondanks de kleine voorsprong had Sandra er in de rust op gehamerd dat alles nog mogelijk was en we voor de overwinning nog altijd moesten knokken. Sandra A. wist op wonderlijke wijze een bal op de break alsnog in het net te knallen en vanaf dat moment zat de vaart erin. Doelpunten van Marieke (wederom een penal, deze veroorzaakt door Kim Tolner), Nienke en Chantal zorgden voor een stand van 20-14 in het voordeel van VAKO. Met zes doelpunten voor wisten we stiekem dat we dit niet meer weg mochten geven. Na een mooi uitgespeelde break werd Sandra onderuit gehaald terwijl ze schoot, fanatiek schoot ze de veroorzaakte penal er zelf in. Alet, Marieke, Kim (die op de break door Iris Boekema werd aangespeeld), Sandra A. en Sabine lieten vervolgens zien dat alle speelsters gevaarlijk waren en wisten alle vijf het net te vinden. Dit resulteerde in een stand van 27-17, we wisten op dat moment dat de twee punten binnen waren en dat was dan ook te zien aan het spel. In korte tijd wisten de speelsters van V&S door mooi spel toch nog vijf keer te scoren, eindstand: 27-22.

De eerste twee punten in de eerste klasse zijn binnen voor de dames van VAKO! Een super start van het nieuwe seizoen werd afgesloten met een gezellige BBQ in de sporthal.

Volgende week wordt er op de zaterdagavond in Oosterhesselen gespeeld en wacht om 20:45 HVZ-Vivendi DS1. Na vandaag gaan we vol goede moed die kant op!

Liefs, nr. 3*********


Dames 1 kampioen en promoveert naar de eerste klasse!                              25 Maart 2018


Na een heel seizoen bovenaan te hebben gestaan, moesten de dames uit Vries afgelopen zondag het kampioenschap verzilveren in Stiens, Friesland. In Vries stond er na een uur een score van 15-14 op het bord, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Alleen een gelijkspel of winst zou genoeg zijn. Met een complete delegatie reisde de Vriezinnen af naar het pittoreske Stiens. Ook was er een groot supporterscomité meegereisd om de meiden richting de eerste klasse te juichen.

De score werd, net zoals vele wedstrijden hiervoor, geopend door Chantal Blok. Die verder ook een heel goede pot speelde en ook de topscoorder van de wedstrijd was met 8 doelpunten. De 2-0 volgde al snel door een mooie break out aangespeeld door Marieke Pothof en afgemaakt door Mirthe Nuwolt. Toch wisten de Friezinnen terug te komen tot een 3-3 en moesten de dames uit Vries een tandje erbij zetten. Iris Boekema wist nog een doelpuntje mee te pikken vanuit een snelle tegenaanval, waarna Marny Bruiniers prima inviel aan de rechter kant. Aan het einde van de eerste helft stond het 8-11 door een mooie break-out van Irene Ybema, die haar laatste wedstrijd in het rood-gele shirt speelde, aangespeeld door Lisanne Liewes. Sandra Albring wist zowaar niet één keer het net te vinden deze wedstrijd, waarvan zijzelf zichtbaar baalde, maar speelde overall een prima pot.

De boodschap in de rust was duidelijk: in de dekking compact met elkaar blijven staan, eigen spel blijven spelen en blijven scoren om zo een ruimere marge op te bouwen. Aan het begin van de tweede helft leek het er even op alsof de zenuwen de jonge ploeg de baas werd. Thessa van Bergen wist de boodschap in de verdediging wel uit te voeren en stond daar als een huis. Een score van 11-12 was dan ook lang de score die op het bord bleef hangen. Gelukkig werd het eigen spelletje snel weer opgepakt en wist VAKO meermaals te scoren. Vanuit een ingooi speelde A-jeugd speelster Kim Tolner een perfecte break out aan op Marieke Pothof. Ook keepster Tamara Jansma keepte weer een uitstekende pot en groeide in de wedstrijd met Tess Wester-achtige taferelen. Deze zondag speelde ook de bank een belangrijke rol met tactische wissels, onder leiding van Jolanda Liewes en Alet Gritter. Na zestig minuten was het dan eindelijk een feit: het kampioenschap was voor VAKO met twee punten, behaald met een eindstand van 15-17.

In de kleedkamer vloeide de champagne rijkelijk en het feest ging nog tot de late uurtjes door in Vries.

Bij deze willen onze dames alle invallers van het afgelopen seizoen bedanken; zonder hen was het niet gelukt!


En het laatste woord gaat welverdiend naar Bernard Cheret, die zijn trainerscarrière na vijf jaar beëindigd bij de club in Vries: bedankt! Op naar het volgende seizoen waar de ploeg dit goede spel door gaat proberen te zetten in de eerste klasse.


De VAKO dames zien jullie graag weer op de tribune in sporthal De Kamp bij de bekerwedstrijd op 25 april of in het seizoen '18/'19.


*****


VAKO Dames 1 naar overtuigende zege.                                                      18 Maart 2018


De laatste thuiswedstrijd van dit seizoen moesten de dames van VAKO spelen tegen JahnII. De uitwedstrijd was de enige verliespartij deze competitie, dus was er wat recht te zetten. De dames gingen direct voortvarend van start. De dekking stond goed en er kon makkelijk gescoord worden. Chantal Blok maakte weer het 1e doelpunt van de wedstrijd, daarna de 2-0 en 5-0. Sandra Albring en Irene Ybema maakte de 3-0 en 4-0.Het eerste doelpunt van JahnII was uit een strafworp, 5-1. Daarna kwam er een fase waarin VAKO teveel onzuivere passes speelde en ook in de afronding liep het niet meer . JahnII kon terugkomen tot 7-4. Marieke Pothof vanaf de cirkel 6-2 en Mirthe door goed omlopen vanuit de hoek 7-3. De 8-4 kwam van Irene Ybema door een goede overhaal en met nog 15 seconden op de klok scoorde Kim Tolner met een hele mooie actie 9-5. In de rust werd er afgesproken dat het tempo omhoog moest en dat we zuinig met de bal moesten zijn. In de dekking elkaar blijven helpen. De 10-5 en 11-5 kwamen uit een snelle overgang van Sandra Albring en Marieke Pothof. Marieke mocht aanleggen voor een strafworp en het was 12-6. Marny Bruiniers werd goed vrijgespeeld op de rechterhoek en scoorde 13-7, even later deed Iris Boekema hetzelfde 14-7. Uit een goed genomen vrije worp scoorde Marieke Pothof 15-7. Irene Ybema vanaf de linkeropbouw 16-8. Sandra Albring deed 3 keer achterelkaar waar ze goed in is, nl. een break out lopen en scoorde 3x op rij 19-8. Het laatste doelpunt van de wedstrijd was voor JahnII, zodoende werd de eindstand 19-9. Een overtuigende zege en een goede opmaat voor de laatste wedstrijd die volgende week zondag gespeeld gaat worden in Stiens tegen FHC. Bij winst en/of een gelijk spel zijn de dames van VAKO kampioen en spelen ze volgend seizoen in de 1e klasse.


Doelpunten: Sandra Albring 5, Marieke Pothof 4, Chantal Blok 3, Irene Ybema 3, Mirthe Nuwolt 1, Iris Boekema 1, Marny Bruiniers 1, Kim Tolner 1.


Een tevreden coach.


*****De streekderby die nooit een derby werd.                                                         11 maart 2018


Na de winst op S.V.H vorige week stond er voor dit weekend Annen uit op het programma. Op papier zou dit een makkelijke overwinning moeten worden voor VAKO. Toch werd er ook deze week weer tactisch getraind op het spel van de dames uit Annen. Wat we wisten was dat wij met een hoog tempo meer kans maakten op een grote overwinning. Daarom werd in de voorbespreking van de wedstijd door de trainer (alias Mister B) nogmaals benoemd dat wij de snelle tegenaanval moesten spelen.

Zo galant als dat wij zijn van dames 1, lieten wij zoals vaker gebeurd onze gastspeelster Chantal (alias De Stille kracht) het eerste doelpunt maken. Dit nadat onze keepster Tamara (alias Leeuwin Jansma) de bal al 2 keer met haar hoofd wist te stoppen. Na een kleine time out en een paar keer woorden zeggen die niet herhaald mogen worden stond ze weer als nieuw in het doel.

Door de overtredingen die gemaakt werden kon Marieke (alias Lil' Kleine) ook nog haar doelpuntjes mee door 2 penals te benutten. Ook Thessa (alias De Wasvrouw ) wist nog een Beauty te maken vanaf de linkerhoek. Naast het altijd harde werken dat Lisanne (alias De gladde Aal) altijd doet in de dekking wist zij ook nog op hoog tempo een breakje mee te pikken en liet de keeper van Annen nogmaals achter het net vissen.

Mirthe (alias De Bleke) was niet fit vandaag, zij heeft afgelopen week een zeer zware griep te pakken gehad. Gelukkig is ze weer herstellende en heeft beloofd de laatste 2 wedstrijden weer te shinen als vanouds! Gelukkig was Irene (alias Remsel) ook op tijd hersteld van ernstige blaar problemen. Zij heeft kunnen spelen en zoals altijd haar doelpuntjes mee kunnen pikken.

Ook konden wij weer een beroep doen op onze flexibiliteit van onze Sandra (alias Speedy). Zij is door haar ervaring multi-inzetbaar op meerdere posities waar ook vandaag weer dankbaar gebruik van is gemaakt. Wat opvalt aan de rechterkant de laatste tijd is dat onze hoekspeelsters Marny (alias De Benjamin) en Iris (alias De Beuker) een steeds groter scorend vermogen hebben. Tegen het einde van het seizoen raken zij steeds meer in vorm. We hopen dat zij dit de komende 2 weken nog doorzetten wat ons gaat helpen aan het zeer verdiende kampioenschap wat er aan zit te komen.

Ook wil ik vandaag Jolanda (alias De Duif) nog even benoemen. Jolanda heeft afgelopen weken belangrijk werk verricht door te keepen door afwezigheid van Tamara. Door ook altijd in de keeperskleding op de bank te zitten houdt zij Tamara scherp.

Zoals altijd gezegd wordt, lelijke wedstrijden moeten ook gewonnen worden. Dit hebben we dus vandaag ook maar mooi weer even gedaan! Naast al deze goede berichten hebben we vandaag ook een minder goed bericht gehad. Mister B, beter bekend als Bernard heeft vandaag aan het team bekend gemaakt volgend jaar niet door te gaan als de trainer. Daarnaast heeft Remsel, beter bekend als Irene ook verteld dat zij volgend jaar op Twentse bodem zal Shinen. Zij heeft er voor gekozen volgend jaar in Losser te gaan handballen.

Wij wensen beiden erg veel succes en we hopen dit seizoen samen met hun af te sluiten met een mooi kampioensfeestje.


Ruststand: 3-8 Eindstand: 14-18


Sportieve groet, Alet (alias De Opstoker)


Ps. Zondag spelen we thuis tegen Jahn II om 14.35, de uitwedstrijd hebben wij deze wedstrijd helaas verloren dus wij hebben nog een appeltje te schillen met deze dames. Hier kunnen wij natuurlijk alle steun bij gebruiken dus kom ons aanmoedigen.*****

VAKO Dames 1 heeft er nog 3 te gaan                                            4 Maart 2018Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en VAKO dames 1 ging onderweg naar Smilde.

Iedereen zat met lichte spanning in de auto vanmorgen.  Al het hele seizoen voert dit team de ranglijst  aan en dat wilden ze graag  zo houden.

Het eerste fluitsignaal klonk en VAKO begon in de verdediging. We hadden al vrij snel de bal onderschept. Zo vloog VAKO al snel naar de 0-1, die door Marny met volle overtuiging in het doelschoot. Al snel scoorde Smilde tegen. Het ging verder gelijk op en aan beide kanten werd er vanuit verschillende posities gescoord, totdat Jolanda Lieuwes een strafworp tegen hield. Dat gaf de dames van VAKO nog meer energie. Het spelletje van VAKO zakte door de spanning wat  in en dat resulteerde in een 8-7 ruststand in het voordeel van Smilde.

Vol goede moed ging VAKO de tweede helft in. Al snel maakte Sandra de 8-8. Smilde kwam weer terug en maakte 9-8. Chantal liet daar geen gras over groeien en maakte de 9-9. Toen kwam Lisanne ook nog even langs vliegen en maakte de 9-10 in het voordeel van VAKO.

Vanaf dat moment liet VAKO er geen gras meer over groeien en ging met volle overtuiging zo wel verdedigen als aanvallen. Het bleef nog steeds heel spannend en met een eindstand van 14-15 trok het team uit Vries aan het langste eind.

Deze spannende maar leuke wedstrijd krijgt volgende week een vervolg en wel tegen het team van HVA uit Annen!


Gescoord: Marny 2x, Sandra 5x, Irene 1x, Marieke 1x, Iris 1 x, Lisanne 1x, Chantal 4x


Heb je nou komende zondag niets te doen, kom de dames dan gezellig aanmoedigen en breng ze naar het kampioenschap!*****

Dames 1 VAKO blijft in de race om kampioenschap.                                        18 Februari 2018

De thuiswedstrijd tegen de nummer 3 SVWW moest gewonnen worden om nog in de race te blijven voor het kampioenschap. Door afwezigheid van een paar speelsters deden er dit keer 2 A jeugd speelsters mee, Kim Tolner en Sabine Polling. De vaste invalkrachten Chantal Blok en Sonja Tolner waren ook weer van de partij.

De dames gingen goed van start en opende de score. Daarna kwam SVWW op gelijke hoogte en mistte een strafworp door een voetfout. Irene Ybema, deze wedstrijd goed op schot wist menigmaal het doel te vinden. Sandra Albring ging veelvuldig op de break-out en wist daaruit een paar keer te scoren. Ook Marieke Pothof wist een paar keer te scoren uit soms een onmogelijke situatie. Tot aan de rust ging de score gelijk op en wist SVWW met een 7-8 voorsprong te gaan rusten.

Na wat instructies in de rust vol goede moed de 2e helft in. Dit resulteerde direct in een 11-8 voorsprong door goed uitgespeelde aanvallen. In de verdediging ging er een stapje bij en SVWW kwam niet meer in hun spel. Ze raakten zelfs geirriteerd. Tot 14-13wist SVWW bij te blijven, maar daarna was het VAKO dat het heft in handen kon nemen. De aanvallen werden goed uitgespeeld. Er werd goed gelopen zonder bal en er werd met veel passie gestreden. Zo konden de dames verder uitlopen naar 21-13. De overwinning was binnen en de wedstrijd werd gewonnen met 21-15. Met nog 4 wedstrijden te gaan blijft het erg spannend. De nummer 2 staat op slechts 2 punten achterstand, dus iedere wedstrijd moet gewonnen worden.


De eerstvolgende wedstrijd is tegen SVH in Smilde op 4 maart om 12.25 uur.


Scores: Sandra Albring 6, Irene Ybema 5, Marieke Pothof 4, Marny Bruiniers 2, Chantal Blok 2, Mirthe Nuwolt 1, Kim Tolner 1.


Een tevreden coach.


*****


Dames 1 nemen de punten mee naar Vries.                                                     4 Februari 2018


Voor de wedstrijd werd er gezegd door onze coach Bernard Cheret dat veel doelpunten heel belangrijk zijn om het doelpuntensaldo omhoog te krijgen. Wanneer we een gelijke stand hebben aan het einde van het seizoen met onze directe concurrent de Cirkeltijgers uit Groningen is het doelpuntensaldo van belang.

We begonnen vol enthousiasme aan de wedstrijd en binnen 10 minuten stond het al 0-6 voor ons.
Daarna zakten we even in en het stond 4-6, met een mooi doelpunt vanaf de hoek scoorde Mirthe Nuwolt de 4-7. Ook Lisanne Liewes pikte haar doelpuntje ook nog mee tussen de benen van de keeper (4-14) De ruststand was dan ook 5-17 in het voordeel van VAKO.

De 2e helft ging goed er werd veel gescoord. Marieke Pothof scoorde nog een paar mooie doelpunten vanaf de cirkel. Sandra Albring scoorde ook nog via een penalty. De eindstand 13-29 in het voordeel van VAKO. Er is dus goed aan het doelsaldo gewerkt door de Dames.

Zondag, 18 februari, spelen we om 14.35 uur thuis tegen SVWW die op plek 3 staat. Dus weer een hele belangrijke wedstrijd voor het kampioenschap.


Groetjes nummer 2


*****

Leeuwin Jansma laat de tijgers huilen                                                               28 Januari 2018


28 januari 2018 stond voor de dames van Vako een belangrijke wedstrijd op het programma tegen de Cirkeltijgers. Komen ze op een gelijk aantal punten of weten ze de punten naar zich toe te trekken om zo weer een stapje dichterbij het kampioenschap te komen. Door vele aankondigingen was het erg druk in sporthal de Kamp, dit motiveerde de dames alleen maar meer om alles uit de kast te halen op de zondagmiddag.

Vanaf de eerste seconde lag het tempo erg hoog, snelle aanvallen, knokken in de verdediging en uitstekend keeperswerk van Tamara Jansma. Door de hoeken vast te zetten kwam het op het werk van de opbouwers en de cirkel aan bij de cirkeltijgers. Vele wissels werden gelopen maar de dames van Vako zaten er boven op. Wanneer er toch een gaatje voor een van de tijgers vrijkwam wist onze keepster de ballen uit het net te houden. Niet onopgemerkt: Tamara hield alle penalty’s tegen inclusief de rebounds er van. Het team groeide door dit goede keeperswerk en liep qua score iets uit op dat van de tijgers. Alet bedacht dat ze in de laatste seconden van de eerste helft haar onderhandse schot maar weer eens moest gaan testen en wist zo nog een doelpuntje te prikken vlak voor de rust. Ruststand: 7-4 in het voordeel van de dames van Vako.

Na de rust verliep het scoreverloop iets minder soepel aan de kant van Vako, de dames leken het goede spel van de eerste helft te zijn vergeten en wisten de doelpogingen niet meer te benutten. Het duurde dan ook niet lang of de tijgers kwamen terug tot een 8-8 gelijke stand. De tijgers, die zeker niet voor de poes zijn, groeiden zo in de wedstrijd en de dames van Vako wisten dat het nu erop of eronder was. Enkele aanvallen later wisten de dames van Vako toch weer als eerste de bal in het doel te gooien nadat er op het midden erg veel ruimte kwam te liggen door goede druk vanuit de hoeken. Vanaf dat moment werd er vooral erg goed verdedigd maar de aanvallen eindigden uiteindelijk niet in het doel. Pas na tien minuten was het Sandra die de tijger in het doel twee keer wist te passeren. Mede door een redding van Tamara die vanaf de 7 meter wéér werd getest en enkele doelpunten van de tijgers eindigde deze spannende wedstrijd in een gelijke stand: 11-11

Ook leuk om te vermelden dat we naast Tamara nog een geheim wapen onder onze hoede hadden, we speelden namelijk vrijwel het grootste gedeelte in overtal! Onze teamtopscoorder Alet is namelijk zwanger en speelde vandaag daarom haar voorlopig laatste wedstrijd in het tenue van Vako. Met de kleine boon in haar buik was het vandaag stiekem 8 tegen 7, de tijgers en scheids hadden gelukkig niks door.

Tamara Jansma heeft voor wat ophef gezorgd bij de tijgers in de kleedkamer want welke tijger gaat er nu de penalty’s nemen, nu er geen één benut werd vandaag?

Met nog 6 wedstrijden te gaan hebben de dames van Vako het kampioenschap in eigen hand en moet er simpelweg elke wedstrijd worden gevochten voor de winst. We hopen dat jullie ons komen aanmoedigen in de strijd om plek 1, 18 februari is de volgende thuiswedstrijd tegen SVWW.


Doelpunten gemaakt door: Chantal (3), Alet en haar boon (2), Marieke (2), Sandra (2), Irene (1) en Mirthe (1).


*****

VAKO dames 1 wint in streekderby.                                                                 21  Januari 2018


De atijd lastige uitwedstrijd tegen Actief Paterswolde werd vol vertrouwen tegemoet gezien.

De laatste 3 duels waren gewonnen en de dames staan op de 1e en Actief P op de 5e plaats. De dames kwamen goed uit de startblokken en namen een 0-2 voorsprong, mede door een doelpunt van Chantal Blok, die goed meedraait in dit team. VAKO kon uitlopen naar 2-7, mede door een hattrick van Irene Ybema die weer zo goed als herstelt is van haar enkelblessure en weer meespeelde. Daarna kon Actief P iets terug doen en kwam tot 6-8. Dit was het teken voor de dames om er een schepje boven op te gooien en moeiteloos werd de voorsprong uitgebouwd tot 8-13 bij de rust. Een aantal ongelukkige tegendoelpunten, omdat de verder goed keepende Jolanda Liewes een paar ballen vanaf de paal tegen haar aankreeg en zo het doel ingingen.

In de 2e helft zo proberen door te gaan en de 2 punten konden mee naar Vries. Sonja Tolner had inmiddels de plaats van Jolanda ingenomen in het doel. Het werd zelfs 8-15, door 2 mooie doelpunten. Maar toen gingen de dames van VAKO een beetje tegen zichzelf lopen handballen. De scheidsrechter had hier ook een aandeel in. Hij floot met regelmaat Alet en Irene af voor lopen. Hierdoor werd menig doelpunt geannuleerd. Toch bleven de dames goed bij de les en wisten de voorsprong te behouden. De eindstand was 17-21 in het voordeel van VAKO.

Scores: Alet 7, Sandra 4, Chantal 3, Marieke 3, Irene 3, Annemarijn 1.

Zondag 28-01-2018 de belangrijke wedstrijd tegen Cirkeltijgers in Vries. De nummer 1 tegen de nummer 2. Het belooft een spannende pot te worden.


Bernard


*****

Vier punten voor VAKO Dames 1                                                                       14 Januari 2018


Afgelopen weekend stonden er twee wedstrijden voor onze dames op het programma. Vrijdags werd de wedstrijd tegen FHC ingehaald in eigen huis. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er met z’n allen een soepje en een broodje kroket gegeten in De Kamp. Met goede zin en brandstof konden de Vriezenaren dus aan de wedstrijd beginnen. Een belangrijke pot waarin de nummer één van de ranglijst aan moest treden tegen de nummer vier. Met winst zou de koppositie van VAKO verstevigd worden. De dames stapten dus het veld op met een duidelijke missie: de twee punten moesten in Vries worden gehouden.
De wedstrijd werd geopend met een goal aan de zijde van VAKO vanaf de linker opbouw door Chantal Blok; een goed begin is het halve werk zou men zeggen. Toch had FHC een antwoord klaar en wisten zij ook meteen te scoren. Zo ging het een tijd lang gelijk op tot halverwege de eerste helft. De jonge ploeg uit Vries wist een tijdje het net niet te vinden terwijl de Friezinnen dit wel deden. Op die manier wisten de gasten uit te lopen en gingen de teams de rust in met een ruststand van 7-10.
De tweede helft keek VAKO dus tegen een achterstand aan die weggepoetst moest worden. De spirit was nog volop aanwezig bij de meiden uit Vries en ze lieten hun koppen niet hangen noch gek maken. Toch was het FHC die als eerste wist te scoren in het begin van de tweede helft. Vanaf dat moment kwam VAKO met een antwoord en wist de ploeg uit Miami Vrais vier keer achtereen het net te vinden. De gelijkmaker kwam van Mirthe Nuwolt die vanaf de linkerhoek een pass op maat kreeg vanaf de midden opbouwer Lisanne Liewes. De laatste vijftien minuten werd er om en om gescoord door beide ploegen en zo keek VAKO nog steeds af en toe tegen een achterstand aan van één punt. Met nog een luttele paar minuten op de klok was er een gelijke stand van 14-14 op het bord te zien. De rust moest worden bewaard, de kans moest worden afgewacht en het balbezit moest aan VAKO-zijde blijven. De kans afwachtend en creërend door Vriezenaren zag de arbiter een overtreding aan de kant van FHC die werd bestraft met een penalty. Koelbloedige Marieke Pothof nam plaats achter de zevenmeterlijn en wist te scoren vanaf die positie. Met nog een aantal seconden op de klok deed FHC nog een kleine poging, maar uiteindelijk wisten onze dames na een sportieve, leuke pot de punten in Vries te houden.

Na een dagje rust stond zondags de ploeg uit Borger te wachten om 15.45 uur. De vorige keer werd er met overduidelijke cijfers gewonnen, toch mocht er niet worden onderschat en gingen de dames de wedstrijd scherp in. Aan het begin van de wedstrijd werd er aan beide kanten nog even rustig afgetast, maar na de vijfde goal van VAKO was de ploeg op dreef en was de motor aan. De doelpogingen van Borger werden afgestraft met snelle aanvallen van de ploeg uit Vries. Vele breakouts werden gelopen onder andere door Sandra Albring en ook opgezette aanvallen werden vaak afgemaakt met een goal, zoals het doelpunt van Marny Bruiniers vanaf de rechterhoek. Na dertig minuten spelen stond er een tussenstand van 14-6 op het scorebord.
De aanvallen moesten snel en strak blijven, in de verdediging kon het nog wel wat compacter en minder chaotisch. Toch kreeg VAKO niet helemaal grip op het spel van Borger, mede door de onvoorspelbare arbiter, en wisten de gasten in de tweede helft zeven keer te scoren. Gelukkig lukte dat VAKO nét iets vaker en was de stand aan het einde van de wedstrijd 23-13 in het voordeel van de thuisploeg.


Aanstaande zondag is Actief Paterswolde de opponent van VAKO en zal het fluitsignaal om 13.25 uur klinken in De Marsch te Eelde.


De week erna - op zondag 28 januari - ontvangen de dames de Cirkeltijgers uit Groningen in eigen huis. Een spannende pot tussen de nummer één en twee van de ranglijst waar hopelijk een nog groter gat kan worden geslagen tussen beiden in het voordeel van VAKO, waarmee het kampioenschap een stapje dichterbij komt. De dames nodigen dan ook een ieder van harte uit om hen aan te komen moedigen tijdens deze wedstrijd om 14.35 uur in De Kamp te Vries.*****


Wintermeister goed uit de startblokken in 2018                                                7 Januari 2018


De dames uit Vries zijn een aantal weken uit de wedstrijdcirculatie geweest door een afgelaste wedstrijd in december en de feestdagen. Wel werd er in december nog gewoon doorgetraind waar twee meiden ongelukkig geblesseerd raakten. Mirthe Nuwolt is uit de roulatie door een blessure aan de vinger en Irene Ybema is geblesseerd geraakt aan haar enkel. Beiden dames worden veel beterschap gewenst en hopelijk sluiten ze snel weer aan bij de selectie van Dames 1.

De eerste zondag van januari reisde VAKO af naar het altijd mooie Ljouwert. Ze belandden aan bij de verkeerde sporthal, maar door een scherpe Sonja Tolner op de zondagmorgen waren ze nog ruimschoots op tijd voor de wedstrijd. In geen velden of wegen was de tegenstander noch scheidsrechter te bekennen. En ook van de eigen trainer ontbrak nog ieder spoor. Ook voor hen was de andere sporthal een verrassing. Gelukkig heeft iedereen de zaal op tijd weten te vinden en klonk het eerste fluitsignaal om 13.00 uur. Alet Gritter had haar knie nog niet voldoende beschermd en rende alweer het veld uit. De arbiter was zo coulant om hiervoor de tijd even op stop te zetten. En toen kon de wedstrijd eindelijk echt beginnen. Een wedstrijd waarin VAKO de dames van Cometas een lesje handbal kwamen geven.

Alet Gritter voelde zich zo gesterkt in haar kniebescherming dat ze de score opende vanaf de rechteropbouw. Een doelpuntenregen volgde waarin VAKO hun ouderwetse spelletje goed oppakte met flitsende, snelle aanvallen en vele break outs waarbij het net veelvoudig werd gevonden. Ook Sandra Albring wist vanuit bijna alle posities het doel te vinden en was zo snel als het licht dat ze de dames van de tegenstander ver achter zich liet bij haar mooie break outs. En zelfs Chantal Blok ging mee in deze snelheid en was gretig om te scoren. Mooie loopwegen werden afgewisseld met wissels en zo speelde het team als een ouderwetse, geoliede machine. Cometas gaf veel ruimte weg, waardoor ook Marieke Pothof haar nodige doelpuntjes kon meepikken. Dankzij het uitstekende keeperswerk van rots in de branding en grijze duif Jolanda Liewes wisten de Friezinnen maar vier keer te scoren. Ruststand: 4-16

De boodschap in de rust was duidelijk: zo doorgaan, blijven scoren en niet verslappen in de dekking. Het hoge tempo van de dames moest ook in de laatste dertig minuten vast worden gehouden. Dat lukte aardig en VAKO bleef scoren. Marny Bruiniers pikte nog haar doelpuntje mee vanaf de rechterhoek en zo bleef de score oplopen. De laatste tien minuten moesten de dames de wedstrijd uitspelen zonder hun hulptroepen Sonja Tolner, Chantal Blok en Inge Blok, waardoor de bank onbemand bleef. Door een overschot aan linkshandigen bekleedde Iris Boekema daardoor stoer de positie van linkerhoek in de slotfase, geheel niet onverdienstelijk. Toch waren kleine slordigheden aan de kant van de Vriezenaren niet te voorkomen, waardoor de tegenstander net iets vaker wist te score ten opzichte van eerste helft. Maar dat de twee punten mee gingen naar Vries was van meet af aan al overduidelijk. Eindstand: 13-36

In de tweede week van januari staan er twee wedstrijden op het programma voor Dames 1. Op vrijdagavond (12 januari) zal de inhaalwedstrijd tegen FHC gespeeld worden om 19.30 uur in De Kamp te Vries. Bij winst wordt de koppositie van VAKO verstevigd. Zondag (14 januari) wordt er wederom een balletje gegooid in De Kamp. Dan is Borger de opponent van onze dames om 15.45 uur.


Alet Gritter: 13 goals
Sandra Albring: 11 goals
Marieke Pothof: 8 goals
Chantal Blok: 3 goals
Marny Bruinier: 1 goal*****

Wedstrijd bij voorbaat al niet te winnen                                                            3 December 2017


In de vroege ochtend vertrokken onze dames 1 met slaperige ogen richting het altijd mooie Stadskanaal. Bij het begin van de wedstrijd leek de slaap nog niet helemaal uit de ogen van de dames te zijn verdwenen en stonden ze al snel achter met 2-0. Na twee mooie, snelle aanvallen die bekroond werden met goals van Iris kroop VAKO weer een beetje dichterbij, echter bleven de dames van Jahn II ook scoren. Zo ging het in de eerste helft gelijk op. Wanneer de vele afgekeurde goals wel waren geteld door de arbiter waren de dames met een voorsprong de rust in gegaan, helaas was de realiteit anders: 9-7 ruststand.

In de rust werd de conclusie getrokken niet alleen tegen Jahn II te spelen, maar ook tegen de slecht fluitende scheidsrechter en daardoor speelden de meiden ook tegen zichzelf. Alle acties werden afgekeurd met lopen en cirkel, waardoor er gekunsteld werd gezocht naar andere manieren om te scoren, iets wat maar moeizaam lukte. Eigen spelletje blijven spelen en fel op de bal was dan ook de boodschap in de rust en zo probeerde VAKO weer vol goede moed de tweede helft in te gaan.

Helaas was de tweede helft niet heel anders ten opzichte van de eerste. Met een snelle aanval liet VAKO zo nu en dan nog eens zien wat ze waard waren, echter wanneer er een aanval werd opgezet, werd er dusdanig gerugbyd dat het handbalspelletje ver te zoeken was. En zo tikte de tijd verder en keek VAKO nog altijd tegen een achterstand aan. Ondanks de frustratie die steeds hoger opliep, gingen de koppen van de jonge ploeg niet hangen en bleven ze ervoor vechten. Aan de inzet lag het dus niet, maar de winst bleef uiteindelijk uit: 17-15. Een wedstrijd die in het voordeel van Jahn II werd gefloten en waardoor de dames uit Vries nooit een eerlijke kans hebben gehad in de strijd om twee punten. Een wedstrijd die snel vergeten moet worden. Deze week moet en zal er weer hard getraind worden, want de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft staat dan op het programma: VAKO dames 1 - FHC dames 2, die op een respectievelijke vierde plek in de ranking staan.
Kom onze dames nog één keer in 2017 naar de overwinning juichen: 15.45 uur in De Kamp, te Vries.


*****

Dames 1 nog steeds ongeslagen                                                                      25 November 2017

Op zondag 26 november speelden de dames van VAKO tegen HVA. Aangezien er op dit punt van het seizoen al geconcludeerd kan worden dat zij niet in de bovenste helft van de competitie zullen gaan eindigen, was de spanning vooraf niet heel hoog.
Dit was, vooral in de eerste helft, aan het spel van de dames te merken. Er werd veel meegegaan in het trage spel van HVA, en de verdediging was mat. Dit was ook te zien in de score, bijna de hele eerste helft gelijk opliep. Pas in het laatste deel van de eerste helft werd dankzij een doelpunt van Alet een voorsprong opgebouwd van 10 – 8.
Hoewel de rust in de eerste instantie tien minuten zou duren, besloot de scheidsrechter na protest van Alet (‘TIEN MINUTEN?!) toch maar eerder te starten.
Na streng toegesproken te zijn in de rust, kwam er dan toch eindelijk wat meer actie in het spel. Dat was meteen terug te zien in de stand. Na een paar snelle aanvallen die leiden tot doelpunten van onder andere Mirthe, Alet, Irene en zelfs Lisanne liep de score snel op naar 16 – 8.
Hoewel HVA nog een aantal dappere pogingen deed, lukte het ze niet om meer dan 4 doelpunten te scoren in de tweede helft. Naar mate het einde van de wedstrijd naderde, vielen er steeds meer gaten in de verdediging van de tegenstander, wat tot nog een aantal mooie doelpunten leidde. De eindstand kwam uiteindelijk uit op 18 – 12 in het voordeel van de dames van VAKO.
Hoewel er misschien meer in had gezeten, moeten ook de minder mooie wedstrijden gewonnen worden. Dit hebben de dames uiteindelijk gedaan, waardoor ze nog steeds ongeslagen bovenaan staan. Zondag spelen ze uit tegen Jahn II in Stadskanaal.
Doelpunten: Irene 5x, Alet 4x, Mirthe 3x, Marieke 3x, Sandra 2x en Lisanne 1x.


*****

VAKO dames Hoogersmilde te slim af.                                                             19 November 2017


Toen de competitie bekend werd dit seizoen werd er met een grote gele markeerstift de wedstrijd van 19 november om 12.15 tegen Hoogersmilde gemarkeerd.
Dit kon wel eens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen worden voor de dames van VAKO.
Omdat uit de wedstrijden die eerder tegen Hoogersmilde is gebleken dat we een gelijkwaardig team waren hebben wij een andere voorbereiding getroffen dan anders. Maandenlang is het team van Smilde geschaduwd door undercovers. Elke donderdagavond lag onze ondercover reporter boven bij de tribune en maakte aantekeningen van de speelwijze. Ons was bekend dat zij graag spelen met een 4 - 2 aanval en als het even kan blijven rondspelen tot er iemand op de cirkel vrij komt. Bij VAKO wordt dit ook wel toverhandbal genoemd. Hier waren wij dus extra verdacht op.
In de weekenden werden de dames van Hoogersmilde met regelmaat geschaduwd door onze eigen fanatieke trainer Bernard. Hij wist daarom dus ook de nodige informatie over te brengen in onze intensieve voorbereiding op deze derby wel te noemen. Dit allemaal vooraf gaande van de wedstrijd van 19 november.

Dames VAKO was in verband met vakantie en andere prioriteiten niet geheel compleet. Daarom hebben wij een beroep gedaan op onze vedettes en jonge hond Chantal Blok, Inge Blok, en Kim Tolner. Wie onder welke titel valt laat ik graag in het midden.
Des al niet te min was iedereen mooi op tijd en goed voorbereid op de wedstrijd. Na een pittige warming-up bleek toch dat de dames al wat kruid verschoten hadden en begon de wedstrijd wat mat. Hoogersmilde ging al vroeg in de wedstrijd over op een andere tactiek. Mandekking wel te verstaan. Hier hadden wij al wekenlang op getraind dus wisten wij goed hoe we hier mee om moesten gaan. Omdat het scorend vermogen bij VAKO echt van meerdere spelers komt hebben wij hier ons geen moment zorgen over gemaakt. Met toch een heleboel mooie acties en 2 penals in de eerste helft wisten de dames van VAKO niet uit te lopen op Hoogersmilde en was de rust stand 7-8. Dit betekende in de rust een donderpreek en allemaal scherp de tweede helft in.

Goed zichtbaar was dat Hoogersmilde toch al wat vermoeid was door alle terechte penals die gegeven werden. (én allemaal benut) er werden iets wat domme overtredingen gemaakt waardoor er veel dames van Hoogersmilde even 2 minuten mochten uitrusten aan de kant. Hierdoor wist VAKO de turbo nog even aan te zetten en de wedstrijd uiteindelijk met 18-16 te winnen. Uiteraard was dit ons allen niet gelukt door het uitstekende keeperswerk van onze Tamara. Ook heeft de intensieve geheime trainingssessie van Alet (hoe een penal te nemen zonder voet fout) zijn vruchten afgeworpen.

Wij willen vooral het publiek bedanken die de gehele wedstrijd in ons bleef geloven en ons bleef aanmoedigen. Wij kijken uit naar de tweede helft van de competitie waar wij de dames van Hoogersmilde weer mogen treffen.


Doelpunten: Alet Gritter 8, Sandra Albring 4, Chantal Blok 3, Irene Ybema 1, Kim Tolner 1, Mirthe Nuwolt 1.


Groetjes Nr. 11.


*****

VAKO dames 1 loopt nog verder uit                                                                  11 November 2017


Er stond een belangrijke wedstrijd op het programma voor de zaterdagavond. De wedstrijd tegen de nummer 2 werd gespeeld in Westerbork en bij winst zouden wij 4 punten los staan. Na een kwartier buiten te hebben gewacht op de sporthalbeheerder, konden wij ons eindelijk klaarmaken voor de wedstrijd. SVWW begon met de bal uit en scoorden gelijk de 1-0. Het antwoord van VAKO hierop was direct 5 doelpunten. 2 ervan waren penals gescoord door Marieke, 2 doelpunten van Alet vanaf de rechterkant en Sandra met een flitsende goal vanaf de linkerhoek. SVWW kwam hierop weer terug met 3-5, tijd om weer op scherp te gaan staan. Hierna ging het om beurten aardig gelijk op en dat bracht een ruststand op van 5-8.

De verdediging stond al als een huis en het doel was om de aanvallen meer scorend af te ronden. SVWW raakte erg geïrriteerd door onze verdediging, hun ballen kwamen moeilijk aan en wij wisten hierop wel te scoren. Chantal schoot gelijk na de rust een mooie bal door de benen van de keeper. Daarna wist Lisanne vanuit een mooie wissel voor open doel te komen en de 9-13 te maken. SVWW had hierop nog een laatste mooie tegenaanval, VAKO wist echter de voorsprong groter te maken. De tijd werd zelfs nog even stil gezet, omdat de ordedienst de doelpunten niet meer bij kon houden. Alet maakte nog een beauty van een doelpunt, een zweefduik om de bal in de cirkel nog te pakken en met een lopje over de keeper in het doel. Mirthe maakte hierna nog een doelpunt met een mooi hupje vanaf de linkerhoek. De wedstrijd resulteerde in 12-17.

Na de wedstrijd nog een heerlijke traktatie gehad, vanwege Sint Maarten. Helaas geen warme chocomelk van de kantinebeheerder, doordat hij ons in de kou liet staan wachten. Met goede moed leven wij toe naar de wedstrijd van volgende week zondag tegen het altijd moeilijke Hoogersmilde.


Groetjes, nr. 14


*****

Dames 1 winnen ook van Beilen 2.                                                                  5 November 2017

Beilen had tot nu toe alles met ruime cijfers verloren. Toch moesten we dit team niet onderschatten. Het team dat op de 1e plaats staat is het te kloppen team.
De wedstrijd begon erg moeizaam. Het tempo lag veel te laag en er werd niet scherp genoeg afgerond. Na 16 minuten spelen was de stand 2-1 in het voordeel van VAKO. Wat we vanaf de bank ook probeerden er kwam geen verbetering in het spel. Het was Alet die de aanjager was en scoorde de 1e helft 4 van de 5 doelpunten. De 5e kwam op naam van Marieke uit een strafworp. De ruststand was 5-5.
Na de rust moest het allemaal sneller en beter. De score bleef in het begin gelijk opgaan tot 9-9. Weer was het Alet die 3 keer wist te scoren. Sandra benutte een strafworp. Het was aan Tamara te danken dat VAKO nog in het spoor van Beilen wist te blijven. De meest onmogelijke ballen wist Tamara te stoppen. Met nog een kwartier te spelen kwam VAKO eindelijk beter in het spel. De dames wisten 4 keer op rij te scoren en de stand te brengen op 13-9. Er werd gescoord door Marieke uit een strafworp, Irene 2x na een overhaal en Iris uit een goed gelopen break-out vanaf eigen helft.
De eindstand kwam op 15-10 door nog een doelpunt van Alet en Mirthe.

Deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten en ons gaan opmaken voor de kraker tegen SVWW a.s. zaterdag om 19.30 uur in Westerbork. SVWW staat met 2 punten minder op de 2e plaats.

Doelpunten gescoord door: Alet 8, Irene 2, Marieke 2, Iris 1, Mirthe 1, Sandra 1.

Bernard

*****

Dames 1 winnen de Derby van Actief P.                                                            15 Oktober 2017
 
De handbaldames van VAKO blijven ongeslagen. Ook het derde duel van het seizoen werd door de ploeg uit Vries in winst omgezet. Voor eigen publiek won VAKO met 21-14 van Actief uit Paterswolde.
Bij rust stond het 11-5, een voorsprong van zes punten.

Na de pauze had de thuisploeg een mindere fase en kon Paterswolde terugkomen tot 12-8.  We hebben veel kansen gecreëerd, alleen gingen ze er niet allemaal in. 

De overwinning kwam echter geen moment in gevaar.
In de  slotfase stond VAKO echter weer op en leek VAKO aan het langste eind te trekken.
De wedstrijd is met 21-14 gewonnen door VAKO.

De doelstelling voor dit seizoen: veel winnen met een dosis enthousiasme en fanatieke inzet.
Volgend weekend hebben de dames rust, zondag 29 oktober moeten ze uit naar Groningen.
Cirkeltijgers uit altijd lastig dus supporters zijn welkom!

Groetjes nummer 5


*****

De dames weten 30 keer te scoren                                                                     8 Oktober 2017

De 30!!
8 oktober gingen we op naar Borger, na vorige week beseften we dat we de andere teams uit de competitie niet moesten onderschatten. Vanaf het begin zaten we er bovenop, nadat we in de eerste aanval achter kwamen te staan is dat hierna niet meer gebeurd.
De 1-0 van Borger maakte ons wakker en vanaf toen gingen we vol in de aanval. We begonnen met een andere opstelling dan normaal, andere posities, andere mensen maar dit pakte verrassend uit. Na een aantal mooie aanvallen wisten wij er 6 te scoren en stond Borger nog steeds op 1. Er werden de eerste helft een aantal mooie breaks gelopen, snelle tegenaanvallen gespeeld en mooie aanvallen opgezet door onze middenopbouw Lisanne Liewes.
Dit resulteerde in een ruststand van 3-13.

In de rust beseften we dat we vaker op de break moesten gaan omdat Borger wat moe begon te ogen. De tweede helft begonnen we weer met scoren zoals we de eerste helft geëindigd waren, nadat Thessa van Bergen twee keer vanuit een mooie aanval had gescoord stond de stand na een aantal minuten spelen alweer op 3-18.
We hadden nog genoeg tijd en in onze koppies waren we zo fanatiek als wat al bezig met de 30 doelpunten. Nadat Marieke Pothof de 20e had gescoord begonnen we met roepen "nog 10!”. Dit werd meteen het doel voor de rest van de wedstrijd, we gingen strijden voor de 30 doelpunten. Mede door doelpunten van Marieke, Mirthe, Irene, Marny, Alet en Sandra hadden we er voor we het wisten alweer 10 doelpunten bij, de 30 kwam nu wel aardig dichtbij. We waren zo bezig met het aantal doelpunten dat we wilden scoren dat Borger toch nog een paar keer tot scoren wist te komen.
De stand was met nog 3 minuten te spelen 6-28, Irene Ybema bracht de aanval hierna vanuit de linkeropbouw de stand op 6-29. Borger had nog een laatste aanval te spelen, onze keepster Jolanda Liewes die goed keeperswerk verricht had (maar 6 doelpunten tegen kreeg) wist de bal nog een laatste keer naar voren te gooien. De keepster van Borger kwam uit, mistte de bal en zo kon Mirthe Nuwolt de bal in leeg doel schieten en bracht hiermee de stand op 6-30.

Leuk feitje: na 2 wedstrijden gespeeld te hebben staan we op de eerste plek!

De doelpunten zijn gemaakt door: Alet Gritter- van Veen 7, Marieke Pothof 6, Mirthe Nuwolt 6, Irene Ybema 5, Sandra Albring 3, Thessa van Bergen 2 en Marny Bruiniers 1.

Lieve groetjes, Nummer 3


*****

Dames 1 weten de punten in eigen huis te houden.                                         1 oktober 2017

Zondag 1 oktober was de start van de competitie en de tegenstander kwam uit Leeuwarden.

Het was een heel ander team dan vorig seizoen. De teams begonnen goed aan de wedstrijd en het 1e doelpunt kwam op naam van Cometas. De score ging gelijk op de gehele 1e helft en het verschil werd niet groter dan 2 doelpunten. Bij 7-6 kwam VAKO voor het eerst op voorsprong.  Cometas mocht 3x aanleggen voor een strafworp en alle 3 raak. De opbouwers waren goed op schot van Cometas. Tamara wist menig schot op doel te keren en ook de verdediging zat goed dicht. De cirkel kreeg geen kans.
De ruststand was 10-11.
Na wat tactische tips en een oppepper in de rust vol goede moed de 2e helft in. Uit de 1e aanval werd direct gescoord door Marny 11-11. De volgende 2 kwamen ook op naam van Marny en zo werd de stand 13-14. Nadat de linker opbouw de stand op 14-16 had gebracht werd de aanval omgezet en kwam Marieke op de rechteropbouw  en Thessa op de cirkel. Dit pakte goed uit. De dames bleven het tempo hoog houden en bleven geloven in een goede afloop. Sandra wist te scoren uit een break-out en de volgende aanval was het Irene die de bal goed afspeelde op Marieke in de break. Hierdoor kwam VAKO op 17-16. Met nog een 10 minuten te spelen was het nu zaak het hoofd koel te houden. De opdrachten werden goed uitgevoerd. Lisanne nam snel een vrije worp bij de eigen cirkel en speelde Sandra aan, die snel in de aanval was gegaan. Een bal op maat en de score op 19-17. Cometas kreeg een strafworp 19-18. Zou het dan toch nog mis gaan. Uit een goed opgezette aanval wist Sandra te scoren uit de linkerhoek 20-18. Met nog 2 minuten te spelen mocht het niet meer fout gaan. De opdracht was de bal in de ploeg houden. Toch was het Cometas dat nog wist te scoren en zodoende de eindstand op 20-19 bracht.

De doelpunten zijn gemaakt door: Sandra Albring 5, Marieke Pothof 5, Irene Ybema 4, Marny Briuniers 4, Mirthe Nuwolt 2.

Het was een wel verdiende overwinning, dat goede hoop geeft voor de volgende wedstrijd tegen Borger 2 op 8 oktober in Borger om 15.00 uur.

Bernard


*****


In alle "vroegte" op naar Leeuwarden                                        19 Maart 2017

Na, voor vele dames, een korte nacht door een gezellig feestje in Borger, werd er zondag 19 maart al in alle vroegte verzameld om naar Ljouwert te vertrekken. Natuurlijk was het doel de punten mee terug te nemen naar Vries, en het liefst ook ons doelpuntensaldo nog een beetje op te krikken. De vorige twee wedstrijden werden ruimschoots gewonnen, thuis werd er namelijk gewonnen met 34-11 en na de eerste uitwedstrijd in Leeuwarden stond er een eindstand van 15-28 op de borden. Deze twee punten mochten we dan ook zeker niet laten liggen.
Het was een lange, krappe rit, maar eenmaal aangekomen in Leeuwarden, werd de trainer eerst nog even getrakteerd op een leuk pakketje voor zijn verjaardag. Na een kopje thee of koffie om nog even wakker te worden, moesten de dames toch maar lekker gaan warmlopen. En na het eerste fluitsignaal waren ze dan ook meteen los. Zo opende Sandra Albring de wedstrijd met een goal en was de stand 0-1. Vrij snel daarna volgde een goal van Irene Ybema. En na een lange blessure stroomde Renee Pothof deze wedstrijd voor het eerst weer in en pikte ook zo haar goaltjes mee. Ook Mirthe had wat last van een lichte blessure omtrent haar duim en had daardoor wat minder balgevoel, desondanks wist ze met een prachtig lobje te scoren vanaf de hoek. De dames van VAKO hielden het tempo hoog en de tegenstander kwam er nauwelijks aan te pas. Zij wisten dan ook maar vier keer het net te vinden in de eerste dertig minuten. Mede door wat verdedigende fouten aan de Friese zijde en goed benutte penalty’s van Marieke Pothof, wisten de Vriezenaren het net maar liefst dertien keer te vinden.
Na een korte rust, werd het snelle spel van VAKO herpakt en volgden er ook weer de nodige doelpunten. Doordat er af en toe wat slordige aanvallen werden gespeeld en dit weerspiegelt werd in de verdediging, pikte de dames van Cometas nu ook iets meer doelpunten mee. Gelukkig bleef ook VAKO ‘gewoon’ scoren en kwam het nooit in gevaar. Daarbij had VAKO twee goed spelende keepers achter hun verdediging staan, want zowel Tamara Jansma (terugkomend van een blessure) als Nicole Beerda keepten allebei een prima helft. En ook invaller Iris Boekema pikte in de laatste seconde nog een mooi doelpunt vanaf de rechterhoek mee. Ondanks het af en toe slordige spel aan VAKO zijde, werd de wedstrijd afgesloten met een ruime stand van 12-22 in het voordeel van de dames uit Vries. De winst en de verjaardag van de trainer werd gevierd met een lekker stuk taart gebakken door Nicole.
Dit was de laatste competitiewedstrijd van dames en ze mogen als jong, nieuw team best tevreden zijn met een derde eindpositie in de tweede klasse competitie. Hopelijk schoppen zij het nog erg ver in de beker, die start in april. Ook staan er nog wat leuke toernooitjes op het programma om de grote tussenperiode te overbruggen, zodat de dames met de goede spirit het seizoen van ’17 – ’18 ingaan en hopelijk nog beter kunnen gaan presteren dan dat ze dit jaar al hebben laten zien.


#7

*****

Vriezen winnen van Friezen                                                        4 Maart 2017

Zaterdag avond 4 Maart stond de laatste wedstrijd tegen FHC op het programma.
We waren allemaal op tijd aanwezig zodat we goed warm konden lopen.
Het team werdt deze wedstrijd versterkt door Iris Boekema uit dames 2, Kim Tolner uit de B-jeugd en door Alet Gritter.
Alet maakte deze wedstrijd haar eerste meters op het veld na een lange blessure.
Met voldoende wissels gingen we de wedstrijd in.
De wedstrijd werd geopend met een doelpunt van FHC, maar dankzij Irene bleven wij niet achter en stond het 1-1.
Wij zaten goed in de wedstrijd en waren erg positief, we stonden als een team te spelen en dat loonde.
We kregen een voorsprong en bouwden deze steeds iets verder op.
Na een tijdje stond het 5-2, totdat FHC een penalty meekreeg en deze goed benutte.
Marny gaf direct antwoord met een doelpunt uit een vrije bal.
Na 2 doelpunten om de oren gekregen te hebben, kregen wij een penalty mee, die ook in het doel belande dankzij Marieke.
Na een paar aanvallen om en om gescoord te hebben, scoorde Alet haar ‘come back’
en maakte de 10-6, met nog 1 tegendoelpunt gingen we de rust in.
Marieke opende de tweede helft en daarna volgde Alet, met een hele mooie schijnbeweging stond het 12-8.
Het ging de tweede helft veel gelijk op, VAKO scoorde, FHC scoorde.
VAKO kreeg de tweede helft nog een penalty mee, die Marieke voor de tweede keer wist te benutten.
Het stond 15-11.
Met een mooie aanval, wist Mirthe het laatste doelpunt te scoren door de cirkel in te lopen, het werd 20-16 in het voordeel van VAKO!

Doelpunten: Irene Ybema 6 – Marieke Pothof 4 – Mirthe Nuwolt 3 – Alet Gritter 3 - Marny Bruiniers 2 – Sandra Albring 2

We willen het publiek bedanken voor het aanmoedigen!

P.S. Er staat een leuk artikel in de Vriezerpost van woensdag 8 maart over het handbal spektakelweekend.

Groetjes nummer 5


*****

Derby VAKO - Actief Paterswolde eindigt in het voordeel van Vako      5 Februari 2017

Na een onrustige start van de middag doordat Jolanda de keepersbroek was vergeten begonnen we fris aan de wedstrijd.
Wel moeten we even melden dat de 40-jarige (!!) keepersbroek toch nog op tijd werd gebracht.
Deze broek brengt Jolanda al zolang geluk dat ook deze middag weer uitstekend keeperswerk werd getoond.
We begonnen de wedstrijd fanatiek en met mooie aangestuurde aanvallen door Lisanne werd er 6 keer gescoord via Sandra, Irene, Annemarijn en Mirthe.
Met een ruststand van 10-4 begonnen we de tweede helft.
In het kwartier daarop was Vako 2 x trefzeker via Mirthe maar gaf dit Actief de kans om terug te komen tot een stand van 12-9.
Vanaf dat moment veranderde er iets bij Vako, we moesten dit niet gaan weggeven!
Door Actief werd er niet meer gescoord en dat zorgde voor vertrouwen in de verdediging bij ons!
Dit sloeg door op de aanval want er werd goed spel vertoond, door doelpunten van Marny, Sandra, Marieke, Kim en Irene werd de eindstand op 19-9 gebracht.
We wensen Ilona, Tamara & Renee beterschap!
We missen jullie in het veld :( We bedanken Kim & Annemarijn voor het meespelen.

Doelpunten gemaakt door: Marieke Pothof 5, Irene IJbema 4, Mirthe Nuwolt 3, Sandra Albring 3, Annemarijn Beerda 2, Kim Tolner 1 & Marny Bruiniers 1

Groetjes, Nr. 14 & Nr. 3


*****

Doelpuntenfestijn voor Dames 1.                                                14 Januari 2017

Op zaterdag 14 januari stond hekkensluiter Cometas Dames 2 op het programma tijdens de dubbelavond voor onze dames. Ondanks de spannende strijd die de voetballers van VAKO aan het leveren waren in Leek tijdens de gala-avond, viel het publiek nog niet tegen. En dit publiek werd beloond met heel veel doelpunten van VAKO Dames 1.

In de eerste aanval openden de Vriezenaren het vuur met een doelpunt van Marny Bruiniers. Het begin van de wedstrijd verliep wat stroefjes waardoor het scoren nog even op zich liet wachten. Hetzelfde gold gelukkig voor de dames van Cometas. En tot een 7-5 stand ging het redelijk gelijk op, waarbij er aan beide kanten al een penalty was benut. Aan onze kant werd de penalty strak rechts onderin de hoek geschoten door Irene Ybema. Na een doelpunt van Lisanne Liewes waren de dames los en was er geen houden meer aan. Ook invaller Iris Boekema maakte nog een keurig doelpunt vanuit de rechterhoek. Sandra Albring was na het loslaten van de bal van Cometas telkens snel weg en bracht met drie breaks te ruststand op 15-6.

Na een goede bespreking in de rust waarbij werd afgesproken zo door te gaan, het eigen spelletje te blijven spelen en vooral snelheid te brengen en veel doelpunten, gingen de dames van VAKO weer fris de tweede helft in. Door mooi combinatie spel, goed omkomen van onder andere hoekspeler Mirthe Nuwolt en cirkelspeler Marieke Pothof, volgde doelpunt na doelpunt. Door deze doelpuntenregen werd het gat tussen beide teams steeds groter en de dames van Cometas 2 leken radeloos en namen geen moeite meer om de breaks te onderbreken. Gelukkig liet VAKO zich niet meeslepen in het slappe spel van Cometas en bleven ze gaan, gaan en gaan. Ook verdedigend stond het over het algemeen goed. Door sterk verdedigend werk van o.a. Thessa van Bergen, bijna perfect keeperswerk van Jolanda Liewes en het goed afschermen van hun opbouw en tevens topscoorder, vond zij maar vijf keer het net. Ook speelde invaller Marieke Klasen een goede pot door mooi aangespeelde ballen in de breaks en een doelpunt. Geblesseerden Renee Pothof en Ilona Luyke deden in hun fantasie ook nog een aantal minuten mee met de wedstrijd en scoorden met een prachtig vliegertje en een rondje in de lucht. Iets wat zij hopelijk volgend seizoen weer écht kunnen waarmaken.

Al met al bleken de dames van VAKO zeker een maatje te groot voor Cometas. VAKO wist 34 keer het net te raken tegenover maar 11 doelpunten van de dames uit Leeuwarden. Een prachtige avond voor onze dames met een verdiende overwinning die bereikt is met mooi collectief spel waarbij ze zich niet lieten leiden door het trage spel van de opponent.

Volgende week mogen de shirtjes in de tas blijven en hebben de dames een weekend rust. Dit geeft hen de tijd om zich goed voor te bereiden op de zware pot die ze te wachten staat op zondag 29 januari. Dan zullen ze het opnemen tegen koploper Unitas om 14.25 uur in Rolde.

P.S. Voor degenen die deze mooie prestatie hebben gemist, zie het volgende filmpje op Youtube (met dank aan Niels Postma): https://youtu.be/AvlB-C_4bmE

Lisanne


*****

Dames 1 verliezen nipt van Jahn II                                            8 Januari 2017
 
Zondag 8 januari moest dames 1 spelen tegen de dames van Jahn II.
Door blessureleed binnen het team werd VAKO versterkt door Annemarijn Beerda en Leonie Albring.
De wedstrijd begon goed voor VAKO met een aantal mooie doelpunten van Irene Ybema, Annemarijn Beerda en Marny Bruiniers.
Na een kwartier stond het dan ook 1-3.
Hierna kwam Jahn II terug en bij rust was de stand 7-5 in het voordeel van de thuisploeg.
Na de rust wist Sandra Albring drie keer het doel te vinden waardoor de stand veranderde in 8-8.
Door goed keeperswerk van Tamara Jansma wist VAKO de stand lang gelijk te houden.
De rest van de wedstrijd ging ook gelijk op. In de laatste 15 seconden stond het dan 11-11.
VAKO hoopte de gelijke stand te kunnen behouden en hiermee in ieder geval een punt mee naar Vries te kunnen nemen.
Om tijd te rekken hield Thessa van Bergen in de laatste 10 seconden een speelster van Jahn tegen waardoor Jahn II een vrije bal kreeg. Deze werd niet op de juiste manier genomen.
Zo was de speelster van VAKO nog lang geen drie meter van haar tegenstander verwijderd toen er werd geschoten en de vrije bal werd ook niet op de juiste plek genomen.
Dit betekent dat de vrije bal op dat moment nog niet genomen had mogen worden.
De speelster van Jahn II schoot in de laatste seconden de bal op het doel, wat resulteerde in een doelpunt.
De wedstrijd werd door Jahn II gewonnen met 12-11.
VAKO gaat bezwaar aantekenen tegen de eindstand.

De volgende wedstrijd wordt zaterdag 14 januari gespeeld tegen de dames van Cometas en wij kunnen hierbij alle support gebruiken.
Wij hopen u zaterdag om 19.30 uur te zien in de Kamp te Vries.

Tot volgende week,

Nr 6.


*****

Dames 1 redt het net niet in Stiens           
                                 18 December 2016

Zondag 18 december 11.50 vertrek naar Stiens, na een uur rijden waren we er.
De wedstrijd begon om 13.55.De nummer 3  (Vako) tegen de nummer 4 (FHC), dat beloofde een spannende wedstrijd. We kwamen snel op 1-0 achterstand. Irene Ybema maakte kort daarna de 1-1 en gelijk 1-2.
FHC wist weer 2x te scoren en we stonden achter met 3-2.
Er werd goed druk gezet door Irene Ybema en zo kwam Marny Bruiniers vrij en maakte de 3-3.
Het ging gelijk op, 4-3 in het voordeel van FHC, daarna scoorde Iris Boekema (Dames 2) 2x vanaf de rechter hoek en we stonden voor met 4-6.
De zusjes Albring op break met een perfecte bal van Leonie Albring (B-jeugd) op Sandra Albring en het werd 4-7.
FHC kwam iets terug en in de rust stond het 7-9 in het voordeel van Vako.
In de 2helft kakten we in en stonden we snel achter met 10-9.
Sandra Albring wist toch weer te scoren na een break 10-10 en we stonden weer gelijk.
Daarna scoorde FHC 3x op rij 13-10. Marieke Klasen (Dames 2) scoorde de 13-11.
En weer scoorde FHC 2x op rij, we stonden achter met 15-11.
De laatste 2 doelpunten vielen voor Vako wederom van een goed spelende Sandra Albring, waarvan 1 een goed benutte penalty.
Helaas verloren we deze wedstrijd met 15-13, deze wedstrijd was zeker niet onze beste wedstrijd op naar 2017!
Met dank aan onze gast speelsters en beterschap voor Mirthe Nuwolt, Renee Pothof, Ilona Luyke en Marieke Pothof.

Doelpunten gemaakt door:
Sandra Albring 5, Irene Ybema 3, Marny Bruiniers 2, Iris Boekema 2, Marieke Klasen 1.

Groetjes nummer 5

*****

Payback time! Vako Dames 1 langs de cirkeltijgers!                   11 December 2016

Vrijdag 9 December na training werd het seizoen tot nu toe besproken, er zijn afspraken en een plan voor hoe het verder moest gemaakt. Vol frisse en goede moed leefden we naar de wedstrijd tegen de Cirkeltijgers toe. Een erg belangrijke wedstrijd, Cirkeltijgers staat momenteel 2e met 13 punten. Met winst komt VAKO ook op 13 punten en staan zij dus op een gedeelde 2e plaats achter Unitas. Duidelijk: er moest gewonnen worden!

Deze wedstrijd moesten we het zonder Marieke Pothof doen, Annemarijn Beerda sloot daarom bij het team aan. De tos besliste dat wij de bal uitnamen en meteen in de 1e aanval werd er gescoord door Renee, dit gaf vertrouwen! De eerste helft ging erg gelijk op, Renee was hierin goed op schot met 4 goals. Helaas viel zij door een knieblessure uit en moesten we het zonder de schoten van afstand van haar doen. De 1e helft eindigde in een gelijke stand: 9-9.

De 2e helft scoorden we drie aanvallen achter elkaar, stand op 12-9. De verdediging stond goed en onze keepster Tamara was een bikkel onder de lat. Zij blonk deze wedstrijd uit door haar goede keeperswerk, goede aansturing en het stoppen van twee 7 meters! Hierna kwamen we niet meer tot scoren toe en konden de Cirkeltijgers mede door een break en een 7 meter op hun 1e voorsprong deze wedstrijd komen: 12-13.

We lieten ons hoofd niet zakken en vochten als team voor de overwinning, de aanval erna kregen wij de 7 meter mee: Raak! Het ging hierna weer erg gelijk op en nadat wij de 16-15 hadden gescoord wisten we dat we nu door moesten gaan. Ook Leonie Albring van de B-jeugd kwam nog in het veld nadat ze van de tribune werd gehaald. Zij zorgde voor extra versterking na de blessure van Renee. We zaten lekker in de wedstrijd, bouwden de aanvallen goed op en met twee belangrijke goals van Marny kwamen we tot kort voor tijd op 18-15. We wisten het! De winst was binnen! Cirkeltijgers kon er nog één keer uit met een break, eindstand: 18-16 en een gedeelde tweede plek!!

Doelpunten gemaakt door: Irene Ybema 6, Renee Pothof 4, Marny Bruiniers 3, Mirthe Nuwolt 3 en Sandra Albring 2.

Groetjes, Nr. 3

*****

Dames 1 neemt de punten mee uit Leeuwarden. 
                     13 November 2016

Zondag 13 November begonnen we de dag naar een wedstrijd over de grens, Cometas - VAKO stond op het programma.
Na zo'n lange reis moesten de punten natuurlijk worden meegenomen.
Nadat eerst de scheids te laat kwam en er iemand van de tribune werd geplukt konden we uiteindelijk iets te laat van start gaan.
Na een paar mooie aanvallen was de stand op het scorebord 3-10 in het voordeel van VAKO.
Vanaf dat moment lieten we ons een beetje overrompelen door hun sterke linkeropbouw.
In de rust was de stand dan ook 10-15, waarin zij goed terugkwamen.
In de rust werden er duidelijke afspraken gemaakt, met name in de verdediging, die daarna goed werden uitgevoerd.
Waar we normaal vaak inzakken aan het begin van de tweede helft stonden we nu sterk en waren we scherp op de bal en tegenstander. Er werden veel breaks gelopen en deze resulteerden vaak in doelpunten.
Ook een goed punt om te melden is dat deze wedstrijd alle penalty's zijn benut (3).
Door mooie uitgespeelde aanvallen en goed werk in de verdediging zorgden we er in de tweede helft voor dat Cometas maar 5 keer het doel wist te vinden en wij daarentegen 13 keer.
Kortom kunnen we terugkijken op een mooie en goed gespeelde wedstrijd van onze kant en kunnen we de punten meenemen naar huis! Door de winst van Unitas op de Cirkeltijgers staan wij nu op een mooie 2e plek in de competitie.

Wij nomineren onze topscoorder om volgende wedstrijd snoep mee te nemen.

Doelpunten gemaakt door: Irene Ybema 11, Renee Pothof 4, Sandra Albring 4, Marny Bruiniers 3, Mirthe Nuwolt 2, Thessa van Bergen2 en Marieke Pothof 2

PS; Wij vragen u om onze speelster Irene Ybema voortaan bij haar echte voornaam te noemen Remsel.

Alvast bedankt.

Groetjes,

Nr. 2, 3 & 14


*****

VAKO Dames 1 winnen makkelijk van Jahn II.
                          5 November 2016

Zondag 6 november, tien voor vier: tijd voor de Dames 1 van VAKO om aan te treden tegen de Dames 1 van Jahn II.
Met een keurige derde plek voor de Dames van VAKO was dit een wedstrijd die gewonnen moest worden
Jahn II stond op de laatste plek met nul punten uit drie wedstrijden.

In de trainingen van deze week had de focus gelegen op de verdediging en deze wedstrijd moest gebruikt worden om het doelsaldo, dat vooraf op -1 stond, wat op te krikken.
Jahn II had slechts één wissel en door snel spel zouden ze gemakkelijk moe gespeeld kunnen worden.
Met een sterke verdediging en snelle aanvallen zoals vorige week zou dat moeten lukken.

De wedstrijd ging wat tam van start, maar in de eerste helft werd al duidelijk dat VAKO de bovenliggende partij was.
Aan de kant van VAKO werd door verschillende personen gescoord zowel goede individuele acties als goed samenspel zorgden voor dertien doelpunten in de eerste helft.
Dit hadden er meer kunnen zijn, als de lange ballen op de breaklopers goed aangespeeld zouden worden, wat helaas niet het geval was. Verdedigend bleek dat de Dames geen goed grip hadden op de linkeropbouwster van Jahn II met rust had zij vier van de vijf doelpunten gescoord.

Ondanks de peptalk in de rust ging de tweede helft een stuk minder voor VAKO.
Verdedigend waren de Dames nog steeds niet fel genoeg er werd niet genoeg op de bal verdedigd, de dames van Jahn II konden te gemakkelijk doorlopen en de handen waren niet genoeg omhoog om de ballen vanuit het middenblok tegen te houden.
Ook aanvallend liep het een stuk minder, met nog te veel lange ballen die niet aankwamen en te veel ballen die niet binnen de doelpalen terechtkwamen.

Gelukkig was de opgebouwde voorsprong in de eerste helft genoeg om de winst binnen te slepen en de einduitslag was dan ook 22-14 in het voordeel van VAKO ondanks het doelpunt van Lisanne hebben de Dames dus toch weten te winnen.
Het doelsaldo is helaas niet ver opgekrikt, maar de Dames hebben wel weer twee punten erbij en verstevigen hun derde plek in de poule.

Doelpunten: Renee Pothof 8, Irene Ybema 5, Sandra Albring 3, Marny Bruiniers 3, Marieke Pothof 2, Lisanne Liewes 1.

Groet,

Nr. 10.


*****

VAKO dames 1 winnen van FHC                                                  30 Oktober 2016

Zondag 30 oktober moest dames 1 tegen de dames van FHC.
Door blessureleed binnen het team werd VAKO versterkt door Annemarijn Beerda.
De wedstrijd begon met een doelpunt voor FHC.
Hierna wist de thuisploeg de wedstrijd naar hun hand te zetten door een aantal mooie breaks van Renee Pothof, Sandra Albring en Annemarijn Beerda.
Aan het eind van de eerste helft werd er door beide ploegen gescoord en bij rust stond het 10-3 in het voordeel van VAKO.
Na de rust volgde er een mindere fase voor VAKO, waar FHC gebruik van maakte. De stand werd 12-8.
De dames van VAKO lieten deze voorsprong niet uit hun handen glippen en door een doelpunt van Thessa van Bergen en twee mooi afgemaakte breaks van Renee Pothof (aangespeeld door Sandra Albring en Mirthe Nuwolt) liep de stand uit naar 14-8.
De tegenstander maakte nog drie doelpunten, maar dat mocht voor hen niet meer baten.
Door goed samenspel, snelle aanvallen, mooie breaks en uitstekend keeperwerk van Tamara Jansma was de thuisploeg de bovenliggende partij en werd de wedstrijd gewonnen met 16-11.

Doelpunten:
Renee Pothof 12, Annemarijn Beerda 1, Mirthe Nuwolt 1, Sandra Albring 1, Thessa van Bergen 1.

De volgende wedstrijd wordt 6 november gespeeld tegen de dames van Jahn II en wij kunnen hierbij alle support gebruiken.

Wij hopen u volgende week om 15.50 uur te zien in de Kamp te Vries.

Tot volgende week,

Nr 6.

*****

Met wisselend spel houden de dames van VAKO de punten thuis                9 oktober 2016


Op zondag 9 oktober stond onze tweede wedstrijd van dit seizoen op de planning. Een echte derby: VAKO – Actief Paterswolde. Deze zondag werd ons zeer jonge en nieuwe team met een gemiddelde leeftijd van 20,9 jaar ietwat verhoogd door het meespelen van onze invalkeeper Jolanda Liewes. We moesten het helaas zonder Ilona Luyke stellen door een knieblessure. Door meer blessureleed binnen het team werden wij in deze wedstrijd versterkt door Annemarijn Beerda en Kim Tolner.

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben we een goede bodem gelegd door met elkaar te ontbijten/lunchen. Dus vol goede moed en een volle buik begonnen we aan de wedstrijd tegen een voor ons onbekende tegenstander. Meteen in onze eerste aanval werd er gescoord door Irene Ybema, maar hierop had het team uit Eelde Paterswolde ook meteen een antwoord. En zo begon de wedstrijd spannend en ging het ook een tijdje gelijk op. Na drie doelpunten wisten de meiden van Actief P. het doel eventjes niet meer te vinden en zo konden wij uitlopen naar een voorsprong van 6-3 door een paar goede en snelle aanvallen. Helaas volgde daarna ook een mindere fase voor ons waarin we rommelig speelden en de doelpunten daardoor even uitbleven. Ook stond het in de verdediging niet helemaal goed; Actief P. kwam dus weer een stukje dichterbij. Uiteindelijk werd er gerust met een stand van 11-9 in het voordeel van VAKO. Zo goed als we in de eerste helft van de wedstrijd van start gingen, zo slecht begon het eigenlijk nu. Na vier mislukte aanvallen met balverlies wisten wij dus niet één keer aan de andere kant te komen, helaas wist Actief P. hiervan te profiteren en zo was de stand ineens weer gelijk: 11-11. Gelukkig wisten we ons weer te herpakken en kwamen we weer op een lichte voorsprong, maar het bleef gelijk opgaan. Aan beide kanten werd met vlagen mooi spel laten zien, maar ook waren er veel rommelige aanvallen. Ook zijn er aan beide kanten penalty’s gegeven, waar wij gelukkig beter van wisten te profiteren dan de tegenstander. Twee van drie penalty’s werden tegengehouden door keepster Jolanda Liewes. Door snelle aanvallen en af en toe mooie combinaties waren wij gelukkig in deze wedstrijd de bovenliggende partij en werd er uiteindelijk gewonnen met 22 – 18. Er zijn zeker nog wat verbeterpunten te ontdekken, maar ook hebben wij laten zien wat we in onze mars hebben met z’n allen.

Volgende week, 16 oktober, staat het studententeam Cirkeltijgers in Groningen op het programma. Dit is voor ons een bekende tegenstander, aangezien zij, net als wij, uit de Eerste Klasse zijn gedegradeerd vorig jaar. Vaak wedstrijden waarin we erg gewaagd aan elkaar zijn. Met iets meer rust in ons spel van vandaag en af en toe wat slimmer spelen, moet het in Groningen ook helemaal goedkomen.  Natuurlijk kunnen we hierbij alle support gebruiken.

Zondag 9 oktober 11.50 uur: Cirkeltijgers Dames 1 – VAKO Dames 1

Hopelijk tot volgende week,
número siete

Doelpunten:
Irene Ybema 9, Renee Pothof 3, Marny Bruiniers 3, Marieke Pothof 2, Mirthe Nuwolt 2, Thessa van Bergen 1, Annemarijn Beerda 1 en Kim Tolner 1


*****

Dames 1 speelt gelijk in de eerste wedstrijd van het seizoen                   2 Oktober 2016

 

Een nieuw team met jonge meiden die houden van een balletje gooien en van gezelligheid!

Dit team bestaant uit; Thessa, Marieke, Lisanne, Sandra, Renee, Tamara, Irene, Mirthe, Marny en Ilona.

Onder leiding van trainer Bernard Cheret, verzorgster Monique Krikken en onder toeziend oog van Jolanda Liewes

zijn de dames alweer een tijdje flink aan de slag met de trainingen.

De competitie 2016/2017 is begonnen!

De Vako handbal dames moesten zondag 2 oktober de eerste competitie wedstrijd uit tegen Unitas DS 1 Rolde .

Deze wedstrijd ging gelijk op, de eindstand was dan ook 18-18.

De dames moeten nog even wennen. Aan de nieuwe coach, aan sommige nieuwe speelsters, zeg maar gewoon weer een beetje aan elkaar.

Zondag 9 oktober spelen de dames een thuis wedstrijd tegen Actief Paterswolde om 12.45 uur in De Kamp.

Wat zal het nieuwe seizoen ons brengen.... daarom hopen wij op veel support!

 

Marny Bruiniers


*****

Dames 1 spelen weer gelijk.   
                                                  13 Maart 2016

Afgelopen weekend zij we naar Groningen toe geweest. Het zou een spannende wedstrijd worden aangezien wij nog wat punten nodig zijn om niet te degraderen. Met nog 3 wedstrijden te gaan hoopten wij 2 punten mee naar huis te nemen. De wedstrijd startte sterk. Al gauw schoot Irene IJbema de 1-0. Daarna volgde nog een paar goals en stonden we voor met 1-4. Een mooi begin van de wedstrijd. Al gauw zakten we toen weg en scoorden de cirkeltijgers er ook meer. Wij gingen de rust in met een gelijkstand van 8-8. De 2e helft begonnen wij weer erg goed. Renee Pothof had zich goed opgeladen in de rust en liep gelijk 3 breaks waaruit zij mooie doelpunten maakte. Binnen de 1e 10 minuten van de 1e helft werden er weer mooie doelpunten gemaakt door onder andere: Eline, Irene en Renee. We stonden toen met 4 doelpunten verschil voor 10-14. Na onze mooie reeks doelpunten kwamen de cirkeltijgers weer bij. Zij scoorden er ook 2 bij waarna het weer gelijk stond. De eindfase was erg spannend. De laatste 20 seconden schoot Irene de 16-17 er in. Kwestie van de laatste tegenaanval goed verdedigen. Helaas waren wij zo scherp meer en scoorde de cirkeltijgers de 17-17 in de laatste seconde. Toch 1 punt mee naar Vries. Nu hopen dat we de rest van de wedstrijden winnen en we nog genoeg punten binnen halen om in deze klasse door te blijven spelen.
Aankomende zondag is om 15:40 de wedstrijd VAKO DS1 – Exito.

Goetjes,

Nr 9.

*****

Billenknijpen voor dames tijdens VAKO - HVE2000                    6 maart 2016

Na een weekend vrij te zijn, stond er weer een wedstrijd op het programma: VAKO - HVE2000. Tijdens de uitwedstrijd in Erica was het een erg spannende wedstrijd en hebben we nipt verloren, dus we wisten wat ons te doen stond. We begonnen goed met een doelpunt van Irene Ybema. Maar vrij snel daarna werd er twee keer achter elkaar gescoord in ons doel: 1-2. Organisatorisch stonden we verdedigend gezien nog niet optimaal en dit moest beter georganiseerd worden. Door het betere verdedigende werk via een 5-1 opstelling maakte de tegenstander 3x achter elkaar dezelfde aanspeelfout waar wij van konden profiteren door middel van een break-out, die goed werden benut door doelpunten van Renee Pothof. Nieuwe stand: 6-3. Ook werd er in deze goede periode een penalty tegengehouden door prima keeperswerk van Jolanda Liewes. Toen brak er een periode aan waarin we aanvallend het doel niet wisten te bereiken, helaas lukte dat de meiden van Erica wel. Zo gingen we ondanks onze voorsprong toch met een gelijke stand de rust in: 9-9.
Na maanden van afwezigheid door twee enkeloperaties was vandaag de dag dat Ilona Luyke weer voldoende was hersteld om ons te komen versterken. Meteen in de tweede helft liet ze zich weer zien door middel van twee doelpunten. Ook Irene wist het net nog een keer te vinden in het begin van de tweede helft, maar daarna waren we het spoor even bijster en bleven dus ook de doelpunten van onze kant uit. Doordat de tegenstander wel wist te scoren keken we van een 12-10 voorsprong ineens aan tegen een 12-14 achterstand. De seconden tikten verder op de klok en daarmee werd het voor ons spannender en spannender, omdat we voelden hoe belangrijk deze punten voor ons zouden kunnen zijn. Gelukkig wist Ilona opnieuw te scoren en waren we in ieder geval een stukje dichterbij. Ondanks ons ietwat chaotische spel, kwam Marny Bruiniers (B-jeugd) op de hoek vrij en wist te scoren. Vlak daarna wist ook Erica weer te scoren, vrij ver in de wedstrijd een achterstand van 2 doelpunten: 14-16. We kregen nog een penalty mee, die Ilona gelukkig wist te benutten. Nog één doelpunt te gaan! Opnieuw ontstond er een mooie druk in onze aanval waardoor Marny nog vrijer werd gespeeld op de hoek dan de eerste keer en vol overtuiging wist zij dit keer ook te scoren. Yes!!! In ieder geval een gelijk spel, dus in ieder geval één punt! Maar dan heeft HVE2000 nog een laatste aanval, door een flinke verdedigende overtreding krijgen de dames van Erica (volledig terecht) nog een penalty. Op het moment dat de scheidsrechter fluit, volgt ook vrij snel het eindsignaal van de klok. Vol spanning wacht iedereen de penalty af, want weten zij de penalty te benutten, dan is het zero points voor ons. Weten zij hem niet te benutten, hebben wij in ieder geval één punt binnen, iets wat wij ontzettend nodig hebben.  Yes, yes, yes! Door het goede afdwingen van keeper Sonja Tolner gaat de bal op buitenkant paal. In ieder geval één punt en dat voelt voor ons misschien al wel als winst. Hoeveel we met deze punt op gaan schieten, moet uit de volgende wedstrijden blijken. Aankomende zondag staat directe concurrent studentenvereniging Cirkeltijgers op het programma. Waar wij nu onderaan staan met 7 punten, staan zij net een plaatsje boven ons met 10 punten. Hetzelfde geldt voor de dames van Exito, die bij ons op bezoek komen 20 maart. Het is wel duidelijk dat de komende weken erg belangrijk voor ons gaan zijn, zo aan het einde van het seizoen. Om die reden kunnen we uw support dan natuurlijk ook goed gebruiken!

Groetjes,

#7


*****

OOK BEILEN NIPT TE STERK VOOR DAMES 1 
                             20 Februari 2016

Er staan nog 6 wedstrijden op het programma voor de VAKO dames. Wedstrijden waar de punten nu echt gepakt moeten worden om handhaving in de eerste klasse veilig te stellen. De dames staan op 2 punten achterstand van de nummer ene laatst.
Vorige week was Borger vele maten te groot, de dames waren niet in staat om te stunten tegen de nr. 2 uit de competitie.
Zaterdagavond moesten we het maar laten zien in en tegen Beilen. Een ploeg die dit jaar voor het eerst in deze klasse speelt en op een nette 3e plek staan. De dames hadden er alle vertrouwen in dat deze wedstrijd wel eens in het
voordeel van VAKO uit kon pakken. VAKO begon goed aan de wedstrijd. Er werd fel verdedigd, goed
gecommuniceerd en we wisten zelfs direct te scoren. Terwijl het scoren vaak het probleem voor de dames is. Hierdoor werd het zelfvertrouwen groter, maar dit resulteerde echter in minder geconcentreerd spel en
kwamen de dames op achterstand. Hun belangrijkste speelster hebben we goed uit kunnen schakelen, maar helaas hadden we veel moeite met de opbouwers en hoeken. Deze wisten ook goed te scoren door middel van stuit balletjes.
In de aanval begonnen we rommelig te spelen en werd er niet goed gelopen. We waren niet doelgericht of er werd te slap, zonder
overtuiging op doel geschoten. Dit resulteerde in een achterstand met de 7-10.
Direct na de rust kwamen we weer goed uit de startblokken. Met snelle breaks en goed samenspel stonden we weer naast Beilen en zelfs op voorsprong. Maar dit goede spel konden we net zoals in de eerste helft, niet vasthouden. We hebben er met zijn allen voor geknokt tot aan de laatste seconde, maar Beilen trok uiteindelijk aan het langste eind dit resulteerde in een eindstand van 17-16.
Deze wedstrijd belooft wel een spanning voor het vervolg van de competitie, de dames hebben laten zien dat ze nog steeds in geloven dat
klasse behoud er in zit en ze zullen er tot de laatste seconden voor knokken om dit te bewerkstelligen.

De Blokkies

*****

Dames 1 verliest dik van Cometas.
                                             30 Januari 2016

Na de overwinning van vorige week tegen V&S stond er vandaag weer een pittige wedstrijd op het programma. Een wedstrijd tegen het sterke dames team van Cometas in Leeuwarden.
We begonnen met een 5-1 verdediging waarbij de opbouw werd vast gezet. Ondanks het ‘uitschakelen’ van deze schutter kwamen we met een stand van 9-0 achter te lopen totdat Eline het eerste doelpunt maakte vanaf de hoek. We scoorden een paar keer achter elkaar maar Cometas bleef steeds op een voorsprong wat uiteindelijk leidde tot een ruststand van 17-6.
Het was wel duidelijk, Cometas had een scherp schot en kwam toch langs ons in de verdediging. Ook hadden we de scheidsrechter niet bepaald mee wat leidde tot vele frustraties.
De tweede helft werden er wederom veel doelpunten gemaakt. Na een aantal gele kaarten en 2 minuten zakte de moed ons steeds meer in de schoenen. Hoe moeten we nou winnen als er zo tegen ons gefloten wordt. Maar ondanks dit moesten we ervoor blijven knokken. We hebben ons best gedaan maar helaas eindigde de wedstrijd met een stand van 33-14 in het voordeel van Cometas.
We gaan deze wedstrijd maar snel vergeten en ons klaarstomen voor de volgende wedstrijd op zaterdagavond 13 februari om 19:30 uur tegen Borger in Vries. Dit is een spectakelavond waar ook de heren en de B-jeugd een wedstrijd spelen. Zeker leuk om even te komen kijken, tot dan!

Groetjes nr. 2


                                      *****
 
Belangrijke overwinning Dames 1.                                             24 januari 2016

Zondagmiddag 24 januari moesten de dames van Vako het opnemen tegen het tweede team van VenS uit Groningen.
Vooraf was de doelstelling heel duidelijk. Om weer wat aansluiting te krijgen en zodoende degradatie te voorkomen MOEST er gewonnen worden. VenS stond op de 7e plaats met 12 punten en Vako bivakkeert nog steeds op de laatste en 12e plaats met 4 punten. Daarboven staan Exito en Cirkeltijgers met 8 punten.
In de goed bezette sporthal de Kamp lieten de Vako dames er geen gras over groeien. Onder leiding van interim trainer Bernard waren de dames vanaf het startsignaal uitstekend bij de les en stond er een echt team in het veld die uitstraalde dat er vandaag in Vries niets te halen viel voor VenS.
De voorsprong werd in de eerste helft met goed samenspel gestadig opgebouwd tot een comfortabele 14 tegen 7 ruststand, waarbij de goals door diverse speelsters werden gemaakt.
De tweede helft was van Vako zijde minder goed. Verdedigend stond het minder en ook de concentratie nam af. Hoewel VenS op een gegeven moment wel dichterbij kwam is de zege van Vako niet in gevaar gekomen. Daarvoor was de opgebouwde voorsprong van Vako simpelweg te groot en speelde VenS ook niet goed genoeg. Al met al een prima overwinning voor de Vako dames en we gaan er van uit dat deze lijn voortgezet wordt.
Einduitslag 20-13.

Jolanda Liewes
 
 
                                     *****
 
 
Dames 1 verliezen van DOS                                                                   10 Januari 2016
 
Afgelopen woensdag zou de eerste training van 2016 zijn. Helaas ging deze niet door vanwege de ijzel. Vrijdag werd er voor het eerst weer getraind, dit was weer even wennen. De spieren kwamen weer in beweging, met spierpijn als gevolg.
Zondag stond de eerste wedstrijd op het programma. Gelukkig was de sneeuw en ijzel weer verdwenen en vol goede moed ging dames 1 op pad richting Emmer-Compascuum.
Één ding was duidelijk; de tweede helft van het seizoen moet beter dan de eerste helft.

De dames van VAKO werden versterkt door Sandra en Sonja. Zij konden maar 1 helft mee spelen, omdat dames 2 ook moesten spelen in Vries. Respect voor deze dames, zij zaten langer in de auto dan dat ze in het veld stonden. Bedankt dames!
VAKO kwam met 0-1 voor en helaas konden zij dit voorsprongetje niet uitbereiden. De dames van DOS wisten het doel van VAKO ook te vinden. De handen van VAKO waren teveel naar beneden, waardoor de dames van DOS konden scoren.
VAKO begon slordiger te spelen en kwam meer balverlies en ging met 10-5 de rust in.
Het aandachtspunt is het gehele seizoen al duidelijk; de dames van VAKO scoren te weinig, zo ook deze wedstrijd. De dames vinden het net van de tegenstanders te weinig. Wel werden er wissels gezet en mooie aanvallen opgebouwd, maar de afronding blijft lastig.

Met 5 doelpunten achterstand begonnen we aan de tweede helft. De wedstrijd is nog niet gespeeld, er waren nog 30 minuten te spelen om de achterstand in te halen.
De dames van VAKO wisten het net vaker te vinden, maar begonnen meer fouten te maken in de verdediging. De dames van DOS speelden individueel goed en ‘fopten’ de dames van VAKO.
Na 15 minuten gespeeld te hebben in de tweede helft, kwamen de dames terug tot 13-12. Maar 1 doelpunt verschil. De dames van VAKO konden dit niet volhouden en lieten steekjes vallen, waardoor DOS tot scoren wist te komen en het gaatje werd weer groter. Er werd door beide teams nog gescoord, maar het was niet genoeg voor VAKO. De eindstand was 18-15.
De tweede helft hebben de dames van VAKO gewonnen, maar helaas telt dit niet. Dus de dames gingen zonder punten weer terug naar Vries.

Aankomende zondag (17 Januari)speelt dames 1 in Vries tegen het altijd lastige SVWW. De wedstrijd start om 14.45uur.

Nr. 11
 
 
                                     *****
 
Wederom niet genoeg                                                                  20 december 2015

Afgelopen zondag stond SVBO op het programma voor de dames. Zoals elke wedstrijd was het er één die gewonnen moest worden, hoewel vooraf duidelijk was dat het niet makkelijk zou worden. SVBO draait goed mee in de middenmoot, waar de dames van VAKO (te) vaak een steekje laten vallen en de hekkensluiter in de poule zijn. Jenny had helaas nog steeds niet kunnen aansluiten en in plaats daarvan was Thessa deze week ons team komen versterken.

Waar het aan het begin van het seizoen vaak fout ging in het eerste kwartier van de wedstrijd, viel dat dit keer mee. Net als vorige week konden we redelijk goed meekomen, hoewel SVBO helaas net een tikje gemakkelijker scoorde omdat het bij ons op de verdediging net niet goed stond. Na zeventien minuten keken we dan ook alsnog tegen een 9-5 achterstand aan. Dit konden we helaas niet meer rechttrekken voor de rust. Hoewel er van beide kanten de laatste dertien minuten gescoord werd, konden we SVBO niet meer inhalen: het was 15-10 met rust.

Na een peptalk in de rust waren we het er allemaal over eens dat het ons best zou kunnen lukken als we verdedigend elkaar meer zouden helpen. Vol frisse moed stapten we het veld op voor de tweede helft. De eerste vijf minuten liep het inderdaad lekker: SVBO wist het net maar één keer te vinden waar het ons juist beter lukte.

Hierna werd het echter weer het beeld van de eerste helft. De score liep redelijk gelijk op, maar toch zag je duidelijk dat SVBO net iets makkelijker kon spelen met hars op de bal. Zij konden net iets vaker een mooie aanval spelen en afronden, waar wij nog wel eens dom balverlies leden. Dit balverlies was één van de redenen dat de hoop bij ons op een gegeven moment weg leek te ebben. Het wilde niet en er gingen, eigenlijk net als de andere wedstrijden tot nu toe, net iets te vaak dingen mis. De eindstand was dan ook terecht: 29-18.

Hoewel we allemaal het gevoel hadden dat we deze wedstrijd ook winnend af hadden kunnen sluiten als we een betere dag zouden hebben gehad, was de wedstrijd geen moment echt spannend. Ons spel was wederom niet goed genoeg om te winnen van SVBO. We werden weliswaar niet helemaal overlopen, maar de hele wedstrijd was duidelijk dat SVBO wel degelijk de bovenliggende partij was die makkelijk kon scoren. Waar bij ons de doelpunten de laatste paar wedstrijden van vier mensen moesten komen, waren er bij SVBO negen speelsters die het net troffen.

Hopelijk gaat de tweede helft van het seizoen beter en valt het kwartje net iets vaker de goede kant op voor ons. We zijn het er allemaal over eens dat we niet op de laatste plek thuishoren en zullen na deze twee weken vakantie dan ook hard aan de bak om hier verandering in te brengen.
 
Renee
 
                                      *****
 
Het kwartje blijft de verkeerde kant op vallen voor Dames 1                         13 december 2015

Afgelopen weekend stond HVZ Vivendi op het programma van Dames 1. Ondanks dat we onze Jenny nu al twee weken moeten missen en niet iedereen even fit was afgelopen week gingen we toch vol goede moed de wedstrijd in. En zo openden wij ook de score met een doelpunt van Chantal. Daar waar we normaal gesproken moeite hebben met scoren in het eerste kwartier van de wedstrijd ging dat nu beter en de score ging gelijk op. Er werden mooie looppatronen ingezet en zo werd er gevarieerd gescoord, echter deed HVZ Vivendi dat ook. Na negentien minuten spelen was de stand dan ook 8-8. De laatste tien minuten van de eerste helft hadden we het even zwaar en wisten we het doel niet meer goed te vinden. Ruststand: 9-13.
Na een strenge peptalk van de trainer in de kleedkamer en een lege maag (geen druiven en geen bananen) stapten we weer positief het veld op. Wij waren dan ook de eersten die scoorden, weer een klein stapje dichterbij: 10-13. Een lange tijd wisten beide ploegen het doel van de ander niet te vinden. Onze verdediging stond sterk, maar scoren aan de andere kant bleek ook lastig. Halverwege de tweede helft kreeg HVZ Vivendi weer meer grip op het spel en zo liepen ze dan ook uit naar een stand van 10-16. Na een goed benutte penalty van Renee kropen wij weer een klein beetje dichterbij en op die manier kwam er weer meer geloof in de ploeg. Met nog vier minuten op het bord stonden we drie doelpunten achter met een stand van 15-18 door een doelpunt van Eline. Een aanval later weten we nog een keer tot scoren te komen en de spanning is voor de laatste minuten nog even helemaal terug in de wedstrijd: 16-18. Toch weten we deze doelpuntenreeks niet vast te houden voor de laatste paar minuten. Heel erg jammer dat de topscoorster van HVZ Vivendi toch nog twee keer weet te scoren en daardoor een enigszins geflatteerde einduitslag volgt: 16-20.
Daar waar we normaliter moeite hebben met scoren in het begin van de wedstrijd lukte dat deze keer wel. Ondanks dit goede begin konden we dit niet constant vasthouden in de wedstrijd en hebben een aantal mindere fases ons toch genekt. Desondanks geven we de moed niet op en gaan we er vanuit dat het kwartje vanzelf de andere kant op valt en dat op die manier ons harde werken in de trainingen en wedstrijden een keer wordt uitbetaald. Volgende week (20 december) staat het altijd zware SVBO in Emmen op het programma van Dames 1.
 
Lisanne
 
                                           *****
 
Dames 1 collectieve off-day                                                            29 november 2015

Met de slaap nog in de ogen werd er vertrokken naar Sleen voor de kraker onderin de competitie. De nummer 11 tegen de nummer 12.
Dit is het moment van de waarheid, het moment waarop de dames moeten laten zien wat ze waard zijn.

De voorbespreking was duidelijk. De vechtlust, inzet, bezieling en het samenspel van afgelopen week moesten we hier weer laten zien. Zoals onze afwezige leidster zou zeggen: "Met de bek op stuur!”.

Het begin van de wedstrijd is zoals de meeste wedstrijden zijn begonnen dit seizoen. 
Weinig overtuiging in de aanvallen, te afwachtend verdedigen. Dit resulteerde in de eerste 15 min van de wedstrijd in een 8-2 achterstand.
Er moest en er ging een knop om bij alle dames.
Na een verandering in de verdediging van 6-0 naar 5-1 verdediging konden de dames van Excito elkaar moeilijker vinden en sloop langzaam maar zeker het vertrouwen weer terug in de koppies. In de aanval werd er steeds meer gelopen en de acties werden doelgerichter. En dit resulteerde in een ruststand van 10-10.

Na het missen van het verse fruit en teleurstellende woorden van Max weten de dames hoe ze de tweede helft in moeten gaan om als winnaar uit dit duel te komen.
De tweede helft moesten de schouders eronder gezet worden!

De tactiek die werd besproken kon niet omgezet worden in doelpunten. In de eerste 10 minuten werd er door de dames slechts 2x gescoord. Dit was typerend voor de tweede helft. Het doel werd heel moeilijk gevonden. De overtuiging ontbrak, de aanvallen werden niet doorgezet en er was totaal geen samenspel. Terwijl dit is waar de dames juist op trainen. 
De verdediging dat normaal gesproken het sterkste punt is van de dames, was in de tweede helft niks van te zien. Er werd niet goed gepraat, geen rugdekking gegeven, kortom het werken voor elkaar was heel ver te zoeken. 
Dit resulteerde in een eindstand van 22-15.

De grote vraag in de kleedkamer blijft: "Waar ligt deze collectieve off-day nou aan….
Ligt het aan de vergeten druiven/bananen, de vergeten kauwgom, verkeerd ondergoed, niet fitte dames, geen communicatie, tegen jezelf en scheidsrechter spelen…

Dit is waar de dames de komende trainingen achter moeten zien te komen om de rest van het seizoen positief af te sluiten.

Nr 6 

 
 
 
 
                                                                             *****
 
.Vechtlust Dames 1 eindelijk beloond                                         22 November 2015

Max had een positief gevoel. Zijn dames hadden afgelopen week goed getraind en veel inzet getoond. Er is progressie en de dames werken er hard aan om als team te aanvallen en te verdedigen. Nu moest het kwartje in de wedstrijden nog de goede kant opvallen.

Aan de tegenstander zal het niet liggen, de Cirkeltijgers uit Groningen. Een studententeam die niet voor de poes is en elk jaar een andere samenstelling kent. Ze draaien goed mee in de middenmoot en met een gemiddelde van 20 doelpunten per wedstrijd waren onze dames gewaarschuwd.

De laatste paar weken lukt het onze dames om de wedstrijden winnend af te sluiten. Elke keer in de laatste 10 minuten trekken ze aan het kortste eind. Ze weten op een voorsprong te komen, maar het lukte steeds niet om deze voorsprong tot het einde vast te houden. Dan staan ze ineens laatste in de poule en moeten ze knokken voor de punten, de druk wordt steeds groter.

Dus vandaag moesten de schouders eronder gezet worden!

De dames begonnen goed aan hun wedstrijd tegen de Cirkeltijgers. Voor het eerst dit seizoen weet VAKO ook het begindoelpunt te scoren. Het gevoel zat goed, maar de tegenstanders kwamen direct op gelijke hoogte. Zo gemakkelijk zal het dus niet gaan. Het beloofde weer een spannend en fysiek zware wedstrijd te worden. Scoorde de Cirkeltijgers, dan kwamen onze dames weer op gelijke hoogte. Er werden aan beide kanten ook grote kansen gemist. Dat was typerend voor de eerste helft en de ruststand was dan ook 6-6.

Na wat verse fruit en positieve woorden van Max hadden de dames zich weer opgeladen. Echter, er kwam direct een tegentreffer in de eerste tegenaanval. De knoppen werden weer omgezet en alle koppen moesten weer de zelfde kant op. Beide ploegen hadden hun verdediging goed staan en moesten zoeken  naar de ruimtes. Breekpunt van de wedstrijd kwam bij een stand van 11-11. De Cirkeltijgers weten in 10 minuten het net niet te vinden, waar onze dames dat wel doen. Dit zorgde voor een comfortabele voorsprong van 4 doelpunten. VAKO kon weer ademhalen en rustig de bal rondspelen. De Cirkeltijgers moesten ineens volle bak om toch wat punten te pakken, maar onze dames bleven koel en weten in de laatste aanval ook nog te scoren. Eindstand was dan ook 18-15, YES, de winst is binnen!

Opluchting en blijdschap overheersten. Eén voor één hebben de dames gevochten voor wat ze waard waren. Bewegen zonder bal in de aanval, rugdekking in de verdediging en 2 keepers die een puike wedstrijd speelden. Samen hebben ze deze tweede overwinning van het seizoen behaald. TROTS!

Het publiek heeft een zeer spannende, maar mooie wedstrijd gezien. Er werden veel complimentjes en schouderklopjes in ontvangst genomen en ook de voorzitter was zeer tevreden met het vechtlust van de dames. En Max, die was super trots op zijn dames en was zeer content met het getoonde spel en inzet. Volgende week tegen hun concurrent Exito uit Sleen, dan gaan onze dames er weer vol tegen aan om de punten weer mee naar Vries te nemen!


Nr. 5

 
 
 
 
                                            *****                                                              
 
 
Wedstrijd Dames 1 - HVE 2000                                                         14 November 2015

Zaterdag 14 November 2015 vertrokken we opnieuw voor een spannende uit wedstijd. Er werd van te voren verteld, dat we van onze sponsor 'het koetshuis' bij drie keer winst een doosje bonbons zouden krijgen. Dit gaf ons de extra motivatie om te gaan winnen :)
Zoals vele wedstrijden van dit seizoen, verliep deze ook weer gelijk op. Rust-stand 7-7, waarin we een mooie aanval hebben laten zien. In het midden werd een snelle wissel ingezet, waardoor Eline vanuit de rechter hoek kon scoren. De tegenstander scoorde geregeld vanuit de positie cirkel. Op den duur kregen we dit in de gaten en stonden we hier goed op te verdedigen.
De tweede helft kwamen we met 7-10 voor te staan. Dit gaf ons een positief gevoel!
Alleen wisten we deze mooie score niet vast te houden. de scheidsrechter  floot Vaak/te  snel voor tijdspel, de gezusters Blok kregen onterecht 2 minuten. Hier wist HVE gebruik van te maken door een paar mooie goals vanaf de rechter opbouw.
Mirthe maakt aan het einde nog een mooie goal, met een lobje over de keeper. Maar jammer genoeg was dit niet genoeg. Opnieuw de wedstijd aan het einde uit  handen gegeven met 13-12 .
Aan de team-spirit heeft het niet gelegen..... Na de wedstrijd enorm balen en onze vraagtekens hoe dit nu weer kon gebeuren. Als troost kregen we ook nog eens koude douche.

Op naar de Winst van as. Zondag cirkeltijgers!!!!
 
Liefs nr. 4
 
 
                                            *****
 
Vako Dames redden het net niet                                                                7 November 2015

Als voorbereiding voor de wedstrijd hebben we met z’n allen bij Monique soep en broodjes gehad. Dit was een erg gezellige voorbereiding. Daarna zijn we met z’n allen naar de sporthal gegaan om ons klaar te maken voor het spektakel. We liepen samen met de D-jeugd in de spotlight op en ze hebben ons daarna heel goed aangemoedigd. We begonnen aan de wedstrijd en het werd al snel 1-0, Eline scoorde uit de break die Inge mooi aangooide. We liepen een beetje uit naar 3-1 door doelpunten van Renee en Irene. Ook de 4-2 werd door Renee gescoord. Het werd 4-3 en door een panel kwam Beilen op 4-4 en stonden we weer gelijk. Jenny schoot helaas op de paal en daarna kregen we de 4-5 tegen en moetsen we 2 minuten met een speler minder spelen. Een aanval later scoorde Jenny alsnog maar helaas kregen we vlak voor de rust de 5-6 tegen. In de pauze vonden we dat we met z’n allen voor de winst moesten gaan en dit probeerden we ook. Chantal schoot de 6-6 binnen via een blok van Beilen. Nadat we weer gelijk kwamen liep Beilen uit tot een stand van 6-9, waarna Itrene de 7-9 scoorde. Chantal scoorde even later uit de wave de 8-10 en Renee zorgde ervoor dat het 9-10 werd. We kwamen dichterbij en dit zorgde voor een goed gevoel in het team. Renee scoorde de 10-11 met links! We bleven steeds dichtbij tot Beilen uitliep tot een stand van 10-14, wat ook meteen de eindstand was. Helaas hebben we niet kunnen winnen ondanks het vele publiek en het aanmoedigen van de D-jeugd. Na de wedstrijd gingen we met z’n allen op stap en zo wisten we het verlies een beetje van ons af te spoelen. Het was een erg gezellige nacht!
 
De doelpunten zijn gemaakt door Renee Pothof 4, Chantal blok 2, Irene Ybema 2, Eline Ramaker 1 en Jenny Kroon 1
 
Mirthe Nuwolt
 
 
                                                    *****
 
Dames 1 kunnen niet stunten tegen koploper                                           1 November 2105
 
Na een spannende, maar goed gespeelde wedstrijd tegen Cometas, moesten de dames het zondag 1 november opnemen tegen de koploper Borger. Het verlies van vorige week was erg jammer, maar de wil om deze wedstrijd te winnen was zeker aanwezig. De hele week werd er weer hard getraind om de nummer één van dit moment eens flink aan te pakken.
Na het fluitsignaal van de scheidsrechter scoorde de hoek van Borger al na 20 seconden. Ze sprong tegen Eline op, waardoor ze op de grond viel en Eline heel erg last had van haar heup. Wat een begin van de wedstrijd. We stonden op scherp. Vervolgens een aantal kansen gekregen om op doel te schieten, maar alles kwam op de paal of de lat. Bij Borger wilde het scoren wel lukken, ze namen een voorsprong tot 9-2. Sonja ging wisselen met Jolanda waardoor Jolanda in het doel ging keepen. Borger moest op andere plekken schieten om te scoren, maar dat wilde niet echt lukken. Jolanda hield alles tegen. Na het doelpunt van Irene in de 22e minuut ging er een knop om bij VAKO. We begonnen de tegenstander door te krijgen. De verdediging stond goed dicht waardoor Borger niet goed wist wat ze moesten doen. We kwamen een aantal keer door de dekking heen waardoor we steeds dichter bij Borger kwamen. Na een penal die Renee scoorde, stond het in de rust 9-8 voor Borger. We waren dichtbij, er was nog een kans om te winnen. Jolanda heeft in de eerste helft maar 1 doelpunt doorgelaten, ze stond erg goed te keepen.
Na de rust maakt Jenny de stand gelijk, 9-9. Vervolgens ging het gelijk op, we kwamen zelfs voor te staan met 11-12 na een doelpunt van Renee. Borger ging weer scoren, ze waren erg snel in de breaks waardoor wij in de tweede helft Borger niet meer goed konden stoppen. De score liep uit naar 21-13. We raakten wat van slag en hadden een paar keer balverlies. Wissels werden er nog ingezet, maar het wilde niet meer lukken bij VAKO. Na een doelpunt van Chantal was de eindstand 22-14. De dames hebben geen slechte wedstrijd gespeeld, maar we hebben nog wat werk te doen om ook de koplopers te kunnen verslaan.
Volgende week zaterdagavond om 19:10 uur een thuiswedstrijd tegen de nummer 2 Beilen. Wij gaan er weer een spannende wedstrijd van maken, zeker leuk om te komen kijken. Tot ziens!
 
Sanne
 
 
                                                   *****
 
 
Vako Dames 1 weten net niet te winnen.                                                   25 Oktober 2015

Na de overtuigende overwinning van vorige week op V&S in Groningen stond voor zondag 25 oktober de thuiswedstrijd tegen Cometas uit Leeuwarden op het programma.
Dat het een moeilijke en zware wedstrijd zou worden stond van te voren al vast. Cometas is een (sub) topper in de competitie en heeft een jonge, frisse en topfitte selectie. De grote vraag was dan ook of Vako Cometas goed partij kon geven en meekon op het niveau van de tegenstander. Leuke bijkomstigheid was nog dat de beide gezusters Pothof tegen over elkaar stonden. Renee verdedigde de kleuren van Vako en Marieke speelt sinds dit seizoen bij Cometas. Dit omdat ze in Leeuwarden woont en studeert.

Voorafgaande aan de wedstrijd werden nog de nieuwe tenues en trainingspakken uitgereikt. Aangeboden door de sponsors van het Koetshuis/chocolaterie uit Vries en HHsport uit Smilde. En het moet gezegd, zeer fraaie shirts en trainingspakken. Sponsors nog hartelijke dank hiervoor!

Dan de wedstrijd, die Vako helaas nog moest spelen zonder de langdurig geblesseerde Ilona Luijcke. Maar er zit schot in het herstel van Ilona, hopelijk kan ze medio januari weer aanhaken bij de groep.
In het begin van de wedstrijd liep Vako steeds een paar doelpunten achter de feiten aan. Echter Vako knokte zich met goed keeperswerk en prima en enthousiast spel goed terug in de wedstrijd en met nog 8 minuten te gaan in de eerste helft was daar voor het eerst een voorsprong, 8-7. Dit werd nog verder uitgebouwd, zodat de ruststand 11-8 was in het voordeel van Vako.

Na de rust kwam Cometas beetje bij beetje terug en met nog 15 minuten te spelen kwamen ze weer op voorsprong, 14-15. Daarna scoorden de teams bijna om en om, maar kwam Vako nog terug tot 18-18. Helaas konden de Vako dames dit geen goed vervolg geven en liep Cometas uit naar 19-21 wat tevens de eindstand was.  Erg sneu voor Vako, maar het vele publiek in de Kamp had genoten van een spannende en mooie wedstrijd en beloonde de Vako dames dan ook met een hard en welgemeend applaus. Dit was pure reclame voor het handbal.
De wedstrijd stond onder leiding van Jan Speelman uit Gieten en  hij deed dit prima.

Daarbij is de vraag aan het begin van het verslag ook beantwoord. Vako was  gelijkwaardig aan Cometas en een gelijkspel was zeker minimaal verdiend geweest. Jammer dat het team zichzelf niet beloonde met 1 of 2 punten. Maar het vertoonde spel en de team spirit geven aan dat Vako dames 1 zeker op de goede weg is. Onder leiding van de nieuwe trainer Max Klees en leidster Monique Krikken komt er steeds meer lijn en team spirit in het spel en dit moet wel gaan leiden tot goede resultaten.

Doelpunten Vako:
Jenny Kroon: 2
Inge Blok: 2
Chantal Blok: 3
Renee Pothof: 7
Eline Ramaker: 3
Irene Ybema: 2

Selectie Vako: Sonja Tolner en Jolanda Liewes op doel, Mirthe Nuwolt, Jenny Kroon, Inge Blok, Chantal Blok, Lisanne Liewes, Renee Pothof, Eline Ramaker, Irene Ybema, Sanne van Veen.
 
   
                                                   *****
 
 
Dames 1 nemen punten mee uit Groningen                                                        18 oktober 2015

Zondag 18 oktober is de wedstrijd V & S – VAKO Gespeeld. In de oefenwedstrijden zijn we elkaar al eerder tegen gekomen, alleen hebben we toen net met een paar doelpunten verschil verloren. Deze wedstrijd begonnen beide teams direct op hoog tempo en werden er van beide kanten mooie acties ingezet met een gelijk opgaande strijd. V & S kon makkelijk hun cirkelloper aanspelen en VAKO moest e meer hebben van de schoten van nuit de mooie wissels en één-op-één duels. Agnes versterkte vandaag het team en keepte een sterke wedstrijd. Ze heeft een aantal break-outs en penals gestopt. De ruststand was 9 – 8 in het voordeel van V & S, na de rust ging VAKO echter harder werken en stonden ze al snel voor met 2 doelpunten verschil. Met nog 15 minuten op de klok werd vanaf de kant geroepen dat er even niet gewisseld kon worden i.v.m. blessures. Hierdoor was het tot de laatste minuut ontzettend spannend, maar we hebben er erg hard voor gestreden. De eindstand was 17 – 20 en hiermee hebben wij onze eerste punten in de competitie behaald. Het team gevoel was mede door de voorbespreking vandaag goed aanwezig.

Irene Ybema

 
 
 
 
                                                        *****
 
S.V.W.W.1 – VAKO dames 1                                                                                                    10 oktober 2015

De tweede wedstrijd voor de dames 1 van VAKO is tegen S.V.W.W. Vorige week werd er in eigen huis verloren van de dames van DOS 3.
Na een valse start, moeten de dames hard aan de bak in Wijster om de punten mee naar Vries te kunnen nemen.
Vorig seizoen was Max Klees nog trainer in Wijster, nu trainer van de dames van VAKO. De teams hebben regelmatig tegen elkaar gespeeld en het blijft altijd lastig voor de dames uit Vries.
Al snel stond S.V.W.W. met 2-0 voor, Chantal Blok maakte de 2 tegen 1 en VAKO sloot weer aan. Helaas kon VAKO dit niet vast houden en stond het 5-1. De dames van VAKO lukte het niet om te scoren. Het laatste doelpunt voor de rust kwam van Mirthe Nuwolt, een mooie beweging vanuit de linkerhoek. Voor rust kregen de dames van S.V.W.W. nog een penalty mee; ruststand: 2-8.
 Tijdens de rust was het wel duidelijk: er moest meer gelopen en meer gescoord worden. De tweede helft moest beter. Er waren ook toeschouwers vanuit Vries naar Wijster gekomen om een mooie wedstrijd te komen bekijken.
Al snel werd de 2-9 gescoord. Eline Ramaker maakte de 3-9. Helaas wist VAKO een tijd niet te scoren en S.V.W.W. lukte dit wel tweemaal. Irene Ijbema maakte vanuit de linker opbouw de 4-11 en vlak daarna kwam de 5-12, gescoord door Renee Pothof. De snelle aanvallen van de dames uit Wijster lukten niet, de dames van VAKO verdedigden deze goed.
Chantal Blok wist het doel te vinden voor de 6-16 en de 7-17. Daarna maakte Renee Pothof nog een doelpunt door op de break te gaan. Eindstand: 8-18.
Het is duidelijk waar meer op getraind moet worden: er moeten meer doelpunten komen. Tijdens de training gaat het goed, tot dat er verdediging voorkomt te staan. Dan wordt het lastig. Dit was vorig seizoen ook het probleem, daar zal verandering in moeten komen.
Volgende week reist dames1 naar Groningen, tegen V&S 2. De wedstrijd start om 14.45uur.

Verder wil ik Max Klees, trainer van de dames en Monique Krikken (speelster van midweek en begeleidster van dames1) welkom heten. En tot slot wil ik Ilona Luyke veel beterschap en een spoedig herstel toe wensen. Zij is aan beide enkels geopereerd. Hopelijk sta je snel weer in het veld!
 
 
                                                       
 

Helaas spelen de dames van VAKO nog in oude tenues. Door problemen bij de fabrikant, hebben de tenues vertraging opgelopen. Hopelijk komen ze snel onze kant op en brengen de nieuwe shirts geluk!

 
 
                                                                                                                        *****
 
 
Hoofdklasser B.D.C. uit Soest speelt tegen Dames 1 van Vako                      27 september
 
Een deceptie voor de dames was de oefenwedstrijd op zaterdag 26 september tegen H.V.C. uit Emmer – Compascuum. Door ziekte bleken zij niet in staat om tegen onze dames te spelen, wat erg jammer en vervelend was.
Omdat de J.P.C. alles in het werk had gesteld om van dit oefenweekend een groot succes te maken, waren er programmaboekjes gemaakt, prachtige prijzen geregeld bij onze sponsoren en waren de J.P.C.-leden aanwezig om alles verder in goede banen te leiden. Door de T.C. waren orde- en scheidsrechters geregeld en de overige jeugdteams die op zondag hun wedstrijden konden spelen.
Omdat H.V.C. verstek moest laten gaan, is Sonja op zaterdagavond druk op zoek gegaan naar een tegenstander, voor onze dames. Dankzij de goede sportcontacten bleek een hoofdklasser uit Soest een weekend in het Scandinavisch dorp te bivakkeren.
Zij bleken bereid om tegen onze dames te spelen, weliswaar in sporthal de Marsch, maar die keuze was snel gemaakt.  
Omdat de zaterdagavond niet doorging, moest er zondag met een aangepast team gebald worden, vanwege werk en andere afspraken ontbraken er een aantal speelsters, en moest er hard gewerkt worden door het team. Daar waar bij de tegenstander 5 wissels zaten moest Vako het met slechts 1 wissel doen, maar daar waar men waarschijnlijk had gedacht op een " afdroogpartij” bleek het tegendeel de waarheid.
Onze dames namen het voortouw, een voorsprong, uitbouwen van de voorsprong,  kwamen gelijk en ………….

Monique Krikken, begeleidster bij DS1, en Jolanda Liewes, waren de stuwende factor achter een prachtige wedstrijd die op en neer ging in doelpunten. Max, trainer van de DS, werd op de hoogte gehouden middels de diverse sms - jes en was ook enthousiast wat er werd doorgegeven.
Het volgende  kan in elk geval opgetekend worden:
Er werd strijd geleverd, inzet getoond, schroom werd er, ook door de jongeren, niet getoond en men ging er geweldig goed in. Er was nagenoeg geen ontzag voor de tegenstander en werd er goed gesloten in de verdediging. Er was positieve agressie, en er werd slim en goed rond gespeeld. Ook door een aantal schitterende reddingen van Sonja bleven onze dames in het spoor van B.D.C. kort en goed: bij het zien van dit wedstrijdverloop gaat het zeker perspectieven en bovenal vertrouwen bieden voor de competitie.
De eindstand was 17 – 16 in het voordeel van B.D.C. en dat is een geweldig resultaat voor onze dames.
 
Een toeschouwer
 
 
 
                                                     
 
 
Powered by webXpress